Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ

«Πώς να εμπιστευθείς έναν υποψήφιο περιφερειάρχη, τον κ. Σγουρό, ο οποίος, μέσα σε δύο μέρες, άλλαξε δύο φορές τη στάση του για το μνημόνιο, κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ; Μπορεί ένας πολιτικός, τόσο υπάκουος στον κεντρικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσει, με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, τα δικαιώματα 4.000.000 πολιτών που ζουν στην Αττική;». Με αυτό το - ρητορικό - ερώτημα σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τις καιροσκοπικές θέσεις που εξέφρασε για το μνημόνιο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής. Βεβαίως ο κ. Σγουρός δεν άλλαξε θέση. Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι με το μνημόνιο, αλλά η ταχτική να σπέρνουν συγχύσεις συγκαλύπτοντας όσο μπορούν ότι είναι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής, για να «ψαρεύουν» ψήφους, είναι προσφιλής. Βεβαίως το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο: Πώς να εμπιστευτείς τους υποψήφιους περιφερειάρχες που υποκρίνονται ότι είναι κατά του μνημονίου ενώ το έχουν στηρίξει και δεσμεύονται ότι θα συμμορφωθούν και θα εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις του; Και αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να το θέσει ο Π. Παναγιωτόπουλος, ακριβώς γιατί αυτή είναι η επίσημη θέση της ΝΔ, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, τις οποίες θα τηρήσει και ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Β. Κικίλιας, αφού την πολιτική της θα εφαρμόσει και ας μιλά αντικυβερνητικά με ορολογίες του τύπου τομές, ρήξεις κλπ. Εξαπατά και αυτός.

***

«Ιδεολογικά με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου δεν με συνδέει απολύτως τίποτα», είπε προχθές ο Αλ. Μητρόπουλος κατά την παρουσίαση της διακήρυξης του συνδυασμού του για την Περιφέρεια Αττικής. Βολική τοποθέτηση για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκαλύψει το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι ΠΑΣΟΚ. Διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ, λες και ήταν άλλο πριν το μνημόνιο, και άλλο μετά. Μόνο που η πολιτική την οποία εφαρμόζει ως τώρα η κυβέρνηση είναι αυτή που ανήγγειλε προεκλογικά, πέρσι, από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο δε Αλ. Μητρόπουλος ήταν κορυφαίο στέλεχος αυτού του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις αναδιαρθρώσεις και το μνημόνιο. Ο ίδιος δεν εναντιώνεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο «ΠΑΣΟΚ του μνημονίου». Τα ίδια έλεγε και ο ΣΥΝ, ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε μετεκλογικά. Φαίνεται αυτή η κοινή παραπλανητική διαπίστωση τους ένωσε. Και ο ΣΥΝ έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε το πρόγραμμά του. Καμουφλαρισμένο ΠΑΣΟΚ λοιπόν, κάτω από την ουτοπία της πίεσης για να διορθωθεί «επί το φιλολαϊκόν» η κυβέρνηση. Σπορά αυταπατών εγκλωβισμού και χειραγώγησης, άρα χαμένη η ψήφος σ' αυτό το συνδυασμό - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση.

* * *

Στη διακήρυξή του αναφέρει ότι: «η άκριτη πιστωτική επέκταση που δημιούργησε μια νέα γενιά υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η έλλειψη αυτόνομου τρόπου ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας σε συνδυασμό με την αντι-αναπτυξιακή για τη χώρα μας λειτουργία των κανόνων της ΟΝΕ και του υπερτιμημένου ευρώ, οδήγησαν σε περαιτέρω πολλαπλασιασμό των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας». Βεβαίως τα λαϊκά νοικοκυριά δεν τα έσπρωξε στις Τράπεζες η άκριτη πιστωτική επέκταση, αλλά η μείωση του λαϊκού εισοδήματος και η αύξηση των λαϊκών αναγκών σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στέγη, σπουδές παιδιών κλπ. Αλλη μια παραπλάνηση λοιπόν. Οσο για την έλλειψη αυτόνομου τρόπου ανάπτυξης, το κεφάλαιο στο οποίο υποκλίνεται και υπηρετεί, σαν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έτσι αναπτύσσεται, σε τομείς που βγάζει μεγάλο και γρήγορο κέρδος, καταστρέφοντας τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας και σε διασύνδεση πάντα με κεφάλαια άλλων χωρών. Αυτό επιταχύνθηκε με την ΕΕ και την ΟΝΕ, με την οποία συμφωνεί ο Αλ. Μητρόπουλος και ο ΣΥΝ, που τον στηρίζει, όπως και το ΠΑΣΟΚ και τ' άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Και δε λέει την αλήθεια περί ανάπτυξης, γιατί καπιταλιστική ανάπτυξη υπήρχε στην Ελλάδα και μάλιστα έτρεχε με ρυθμούς 4% και πάνω, η μεγαλύτερη στην ΕΕ, με μεγάλη κερδοφορία, γεγονός που ώθησε και στις εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια. Αλλά αυτή η ανάπτυξη των επιχειρηματιών, την οποία ευαγγελίζονται, αλλά με άλλο μείγμα διαχείρισης, έφερε ανεργία, φτώχεια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση μισθών, συντάξεων, χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, ξεκλήρισμα μικροπαραγωγών στην πόλη και το χωριό.

***

Λέει σε άλλο σημείο: «Ο "Καλλικράτης" ευθύς εξ αρχής είχε ως κυρίαρχο στόχο του τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση και τη συγκεντροποίηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας. Με τον τρόπο αυτόν όμως άρχισε να υποθηκεύεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αιρετών Περιφερειών». Ναι αλλά ο Αλ. Μητρόπουλος ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στήριξε τον «Καλλικράτη». Τώρα όψιμα είδε το φως του; Οσο για την υποθήκη και εδώ σπέρνει αυταπάτες. Η τοπική διοίκηση είναι κρατικός μηχανισμός, πολύ πριν τον «Καλλικράτη». Τώρα ενισχύεται, για να εφαρμόζει την κρατική αντιλαϊκή πολιτική. Αργησε να το καταλάβει, ή το κάνει για να παραπλανήσει; Γι' αυτό είναι αφερέγγυος. Ποτέ πριν δεν βγήκε ενάντια.

***

Οσο για την«οικονομία της Ελλάδας, θα ετεροπροσδιορίζεται ολοκληρωτικά από τους πιστωτές και τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή». Είτε ετεροπροσδιορίζεται είτε αυτοπροσδιορίζεται είναι οικονομία των μεγαλοεπιχειρηματιών άρα αντιλαϊκή. Και θα συνεχίζει να είναι ώσπου να ανατραπεί, που απαιτεί και πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ, με την οποία ούτε ο Αλ. Μητρόπουλος, ούτε ο ΣΥΝ συμφωνεί, αφού είναι υπέρμαχοι της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ