Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη πολιτική

Το ταξίδι και οι επαφές του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, στις ΗΠΑ αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση στην προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, από τα Βαλκάνια έως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η ελληνική κυβέρνηση αυτό που θέλει να επιδείξει στους μεγαλοκαπιταλιστές και τα μονοπώλια διεθνώς είναι τα «κατορθώματά» της στο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων. Τους καλεί να επενδύσουν, γιατί έχει εξασφαλίσει, με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε και αυτά που θέλει να εφαρμόσει στη συνέχεια, φθηνότερη εργατική δύναμη, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καλύτερους όρους εκμετάλλευσης των εργατών για κερδοφορία, όπως μείωση μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραπέρα χτύπημα των μικρομεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων, ώστε τα μονοπώλια να κυριαρχήσουν παντού. Η απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας, με την προβολή της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», την αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, είναι το νέο «Ελ Ντοράντο» που τάζει στους καπιταλιστές. Υπόσχεται φορολογικό παράδεισο για την υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου.

Συνυφασμένη με την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι η προσπάθεια πλασαρίσματος της Ελλάδας ως του πιο συνεπούς διαμεσολαβητή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Ο ρόλος αυτός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα (χτες της ΝΔ), άλλωστε, αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που διά στόματος αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσαν τα εύσημα στον Παπανδρέου για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - φονιά στη Μέση Ανατολή, Ισραήλ, για την ολοκληρωτική ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, για την παραπέρα ένταξη στο ιμπεριαλιστικό «μαντρί» των λαών των Βαλκανίων, για τις πιέσεις προς το Ιράν. Αυτό που συμφέρει την αστική τάξη και τα συμφέροντά της είναι η ταύτισή τους με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η πορεία αυτή είναι εχθρική στα συμφέροντα του λαού. Φέρνει μόνο νέα δεινά στα λαϊκά στρώματα, με την εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των Αμερικανο - ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η όλο και εντονότερη αγανάκτηση των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, των παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου που καρπώνονται οι καπιταλιστές, δεν πρέπει να διοχετευτεί σε διαχειριστικές λογικές, σε αυταπάτες ότι μπορεί με τις επενδύσεις των καπιταλιστών να κερδίσουν και οι εργάτες. Μοναδική διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από το κεφάλαιο είναι, παράλληλα με την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα, οι αγώνες για διεκδικήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, για να μην πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, να βάλουν πλώρη για τη δική τους εξουσία, που θα κάνει τα μέσα παραγωγής, τα οποία οι εργαζόμενοι θέτουν σε λειτουργία, κοινωνική ιδιοκτησία. Η ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και όσους τα υπηρετούν ή συμβιβάζονται με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θέλουν να την εξωραΐσουν, είναι η μόνη προοπτική για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις λαϊκές οικογένειες. Στα σημερινά συλλαλητήρια, στην καθημερινή πάλη, στην κάλπη, στο κέρδισμα νέων αγωνιστικών συνειδήσεων για την υπόθεση του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ