Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν, από κοινού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά το δυναμικό «παρών» των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης, ενάντια στο νομοσχέδιο απορρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, που έφτασε τα τρία εκατομμύρια κατά τα συνδικάτα, υποχρέωσε, θα μπορούσε κανείς να πει, ακόμη και τις πιο «διστακτικές» συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως αυτή της CFDT, που έχει περισσότερους δεσμούς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να υιοθετήσουν την κοινή δράση.

Ετσι, οι Γάλλοι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα πανεθνικό συλλαλητήριο στις 2 Οκτώβρη, ημέρα Σάββατο, και σε μια ακόμη γενική απεργία με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις 12 Οκτώβρη, ημέρα που αρχίζει η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γερουσία. Η πρώτη κινητοποίηση του Σαββάτου επιλέχθηκε έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και πολλοί από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τις καθημερινές απεργίες.

Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες κάλεσαν, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση ν' αποσύρει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι «θα έχει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κώφωσης που επιδεικνύει απέναντι στην οργή των εργαζομένων». Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επανέλαβε ότι «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές αλλά δεν κυβερνάται έτσι η χώρα. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, δηλαδή η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και των χρόνων κατάθεσης εισφορών σε 41 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει. Λέω ένα ξεκάθαρο αλλά ήρεμο όχι στους διαδηλωτές», κατέληξε ο Φιγιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ