Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΟΗΕ
Εκβιασμοί των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μετά από σκληρές και πολυήμερες διπλωματικές αντιπαραθέσεις, με διαφορά ελάχιστων ψήφων, δεν υιοθετήθηκε, τελικά, χτες, από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το σχέδιο απόφασης που προώθησαν οι αραβικές χώρες και προέβλεπε να πιεστεί το Ισραήλ προκειμένου να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης δε θα ήταν δεσμευτική. Εντούτοις, θα είχε εξαιρετικά μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς έστω και σε διπλωματικό επίπεδο, το Τελ Αβίβ θα καλούνταν να τοποθετηθεί, ανοιχτά, καταρχάς για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, την ύπαρξη του οποίου, επί δεκαετίες, δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.

Υπέρ του σχεδίου απόφασης ψήφισαν 46 χώρες, 51 το καταψήφισαν και οι υπόλοιπες από τις 151 χώρες - μέλη της ΔΕΑΕ απείχαν ή ψήφισαν λευκό. Ο Αμερικανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, Γκλιν Ντέιβις, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτεύχθηκε μετά από αλλεπάλληλες διπλωματικές πιέσεις της Ουάσιγκτον προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αμερικανική διπλωματία «έπαιξε το χαρτί» του εκβιασμού, υποστηρίζοντας ότι «αν υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση και το Ισραήλ βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, τότε θα υποσκαφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και οι προσπάθειες για μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη απαλλαγμένη από τα πυρηνικά όπλα».

Παρά το έωλο της επιχειρηματολογίας, είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε όλα τα μέσα πίεσης και τελικά πέτυχε το στόχο της, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά. Παρ' όλα αυτά, τη σημασία του έχει το γεγονός ότι υπέρ της, υποστηριζόμενης από τις αραβικές χώρες, πρότασης ψήφισαν και η Ρωσία και η Κίνα, κάτι που αναδεικνύει τις αντιπαραθέσεις που σοβούν μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς έκαστη έχει τα δικά της συμφέροντα και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αναστάτωση από την ομιλία Αχμαντινετζάντ

«Αυτό που σκέφτονται οι περισσότερες ηγεσίες στον κόσμο και ο περισσότερος κόσμος» υποστήριξε ότι μετέφερε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός Πρόεδρος λέγοντας: «Η πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχουν τμήματα της αμερικανικής διοίκησης που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο Αχμαντινετζάντ προχώρησε τη σκέψη του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και να επανέλθουν οι ΗΠΑ με δυναμική παρουσία στην ευρεία Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε υπερβολική αντίδραση την εξαπόλυση επιθέσεων κατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν, καταλήγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις επειδή μπορεί εκεί να κρύβεται ένας τρομοκράτης».

Αντιδρώντας στη συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας Αχμαντινετζάντ αποχώρησε από την αίθουσα η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και ακολούθησαν οι αντιπροσωπείες της ΕΕ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Κόστα Ρίκα. Αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «μεγάλη προσβολή και απαράδεκτη στάση, πόσο μάλλον που έγινε λίγα μέτρα από το σημείο Μηδέν».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος για συνομιλίες» για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ακόμη και για «ολική ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου». Συμπλήρωσε, δε, ότι εντός του Οκτώβρη έχουν προγραμματιστεί κάποιες πρώτες επαφές με την ομάδα των «6».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ