Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Σύμφωνο ρευστότητας» για την πλουτοκρατία

Νέοι μηχανισμοί για τη διοχέτευση κεφαλαίων. Ταφόπλακα στο ΤΕΜΠΜΕ. Μαζικός χαφιεδισμός με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή

Τον πακτωλό με τις κρατικές ενισχύσεις, με φρέσκα κεφάλαια και εγγυήσεις στο λογαριασμό της πλουτοκρατίας βάζει μπροστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, προχωρούν και σε νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, σκαρώνουν και νέες συμφύσεις με τους τραπεζίτες τάχα για την «ενίσχυση της ρευστότητας». Στην πραγματικότητα, αυτό που τους κόφτει είναι οι τρόποι διοχέτευσης των κεφαλαίων που σήμερα λιμνάζουν και που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων πηγών υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Το ψευδεπίγραφο σχέδιο «Σύμφωνο Ρευστότητας» ανάμεσα στην κυβέρνηση και το τραπεζικό κεφάλαιο ανακοινώθηκε χτες από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη, μετά από κοινή σύσκεψη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Τα ακόμη χειρότερα, συνθήκες μεγαλύτερης ασφυξίας ετοιμάζουν απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στην κατεύθυνση δηλαδή που έχουν συμφωνήσει και στο πλαίσιο των μηχανισμών στήριξης (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» (ΤΕΜΠΜΕ) παύει να υπάρχει ακόμη και κατ' όνομα. Σε αυτό το πλαίσιο αλλάζει στόχευση και μετονομάζεται σε «Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»...

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:

Κρατικά πακέτα: Ενεργοποιείται και το νέο εθνικό πακέτο με τα 25 δισ. ευρώ τις κρατικές εγγυήσεις στους τραπεζίτες. Ο υπουργός Οικονομικών έκφρασε την ελπίδα ότι τα χρήματα αυτά «πρέπει να πάνε στη ρευστότητα, πρέπει να πάνε στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Για τη διοχέτευση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων θα υπάρξει και ειδική συμφωνία με κάθε τράπεζα χωριστά. Ετσι και με βάση τις νέες κρατικές εγγυήσεις οι τράπεζες θα αντλούν τζάμπα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά. τα οποία θα διοχετεύουν σε επιλεγμένους κλάδους και επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζουν και την τοκογλυφία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά.

Αυτοπεραίωση: Σε συμφωνία με την κυβέρνηση οι τραπεζίτες θα ανακοινώσουν την νέα πραμάτεια τους, τα ...περαιω-δάνεια, τάχα για τη στήριξη των ΕΒΕ, στην πραγματικότητα για να μπάσουν τα χαράτσια στο κρατικό ταμείο, φορτώνοντας τοκογλυφικούς όρους και πρόσθετα βάρη στην πελατεία που τους κουβαλά η κυβέρνηση. Η τελευταία αποστολή για το ΤΕΜΠΜΕ είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων προκειμένου οι τράπεζες να έχουν δεμένο το γάιδαρο σε περίπτωση «αθετήσεων». Είναι απόλυτα φανερό ότι και η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών.

Ηλεκτρονικός χαφιεδισμός: Πάντα σε συνεργασία με τις τράπεζες και κάτω από το σαθρό πρόσχημα της «φοροδιαφυγής» προχωρούν στο στήσιμο ηλεκτρονικού μηχανισμού, όπου και θα καταγράφουν τις συναλλαγές για τον καθένα ξεχωριστά! Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε «για παράδειγμα» τη χρήση μιας κάρτας που θα «δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του έτσι να μη χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις». Στις επεξεργασίες τους είναι ακόμη η «χρήση ταμειακών μηχανών που θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα του ΦΠΑ»! Είναι απόλυτα φανερό ότι προχωρούν, σε συνεργασία με τους τραπεζίτες, στη δημιουργία μαζικού χαφιεδισμού, θα έχουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, για το είδος, τους τόπους καταναλωτικών προτιμήσεων, για προσωπικές συνήθειες κ.ο.κ.! Αμεση πρόσβαση θα έχουν και τα κοράκια οι τραπεζίτες, με τα μηχανήματα που έχουν εγκαταστήσει στα καταστήματα λιανικής και που πλέον αξιοποιούνται και από την κυβέρνηση για το κοινό συμφέρον τους.

Ενισχύσεις στην πλουτοκρατία: Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα «νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία» που η κυβέρνηση θα εγκαθιδρύσει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και που «γίνονται στυλοβάτες του νέου μοντέλου ανάπτυξης». Πρόκειται για ακόμη 6 δισ. ευρώ που θα πάνε για την ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι μικροί ΕΒΕ τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν. Η κατάργηση του ΤΕΜΠΜΕ θα γίνει με προσεχές νομοσχέδιο και μετά την ψήφιση του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» πάντα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Το νέο Ταμείο πέρα από τις κρατικές εγγυήσεις θα χορηγεί και κεφαλαιακές ενισχύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης είναι απόλυτα στοχευμένα σε τομείς που δίνουν διεξόδους στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, συγκεκριμένα σε τομείς όπως «διαχείριση περιβάλλοντος υδάτινου δυναμικού και απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ», «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες (2012-02-29 00:00:00.0)
Νέες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες (2011-03-12 00:00:00.0)
Οριστικά «εκτός» οι αυτοαπασχολούμενοι (2010-11-24 00:00:00.0)
Δάνεια για πρώτες ύλες και εμπορεύματα (2010-05-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη νέα ηγεσία (2010-02-02 00:00:00.0)
Προβληματικός ο δανεισμός για μικρές επιχειρήσεις (2007-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ