Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τσακίζουν το λαό για τις «επενδύσεις» των μονοπωλίων

Πάνω από 150.000 είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι που μέσα στο 2011 θα έχουν προστεθεί στις λίστες της επίσημης ανεργίας, με την κατάσταση της εργατικής τάξης να συνεχίζει σε ρότα επιδείνωσης, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Τα ποσοστά προβλέπονται στο 14,5% για το 2011 για να χειροτερεύσουν στο 15% για το 2012. Στα κάτω θα συνεχίσει και το παραγόμενο ΑΕΠ με πτώση 2,6% για το 2011 σε συνέχεια της κατρακύλας περίπου 4% για φέτος.

Τα παραπάνω περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτές είναι και οι προβλέψεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πρώτο χέρι, τα «αποτελέσματα» της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζουν απέναντι στο λαό.

Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση σε φάση αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης απαιτεί και νέες ανθρωποθυσίες, στρατιές ολόκληρες από ανέργους, ελαστικούς εργαζόμενους με ανύπαρκτα δικαιώματα, μόνιμες εφεδρείες στα γρανάζια της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Τώρα σε συνθήκες κρίσης κλιμακώνουν την επίθεσή τους, με σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», δηλαδή με «πακέτα» που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στη φάση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Αλλά και η επόμενη φάση του κύκλου που διαμορφώνουν τίποτα το καλό δε θα σημάνει για το λαό. Πολύ περισσότερο και γιατί περιμένουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς. Για το ορατό μέλλον, μέχρι και για το 2014 , «βλέπουν» το παραγόμενο ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε επίπεδα πολύ κάτω από αυτά των ετών 2007 - 2008 και ακόμη πιο πίσω, να κυμαίνεται, δηλαδή, σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο πακτωλός με το ζεστό κρατικό χρήμα σε όφελος της πλουτοκρατίας, ο νέος λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κ.ο.κ. αποτελούν τη μια πλευρά του νομίσματος. Οι «επενδυτές» θέλουν και πρόσθετα εχέγγυα, τα οποία η κυβέρνηση τους προσφέρει στο πιάτο. Ετσι και οι «επενδύσεις» των μονοπωλίων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση έρχονται να συσσωρεύσουν νέα δεινά για το λαό, αμπαλάρονται στο ίδιο πακέτο με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Βασικός πυλώνας για το πέρασμα της πολιτικής τους είναι η διοικητική δομή που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Στην πραγματικότητα είναι το νέο ευέλικτο όσο και αποφασιστικό εργαλείο για τη μοιρασιά της λείας τους, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το νέο «αναπτυξιακό» νόμο για «επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας», όπως για παράδειγμα οι «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ), που άλλωστε δεν απαιτούν και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα και με το μνημόνιό τους και με τον προϋπολογισμό η εφαρμογή «Καλλικράτη» σημαίνει «περικοπές δαπανών» ύψους 500 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Και δεν είναι μόνο τα μαζικά λουκέτα, οι συγχωνεύσεις και οι αντίστοιχες απολύσεις, η τάχα υποκατάσταση κρατικά παρεχόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες και «εθελοντές».

Οι «επενδυτές» ήδη ακονίζουν μαχαίρια με πρώτο πιάτο τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης, αυτές τουλάχιστον που παρουσιάζουν «οικονομικό ενδιαφέρον». Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τους έχει υποσχεθεί να ιδρύσει ενιαία «εταιρεία συμμετοχών», προκειμένου να τους την παραδώσει, όπου θα χωρέσει τα φιλέτα, πρώτα από όλα τις ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και σειρά από δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Είναι ολοφάνερο το ποιον υπηρετεί και ποιους καταστρέφει αυτή η πολιτική, οι τάχα «επενδύσεις». Από τη μια πλευρά, στέκονται τα ντόπια και ξένα μονοπώλια και απέναντι ο λαός με τα δικά του συμφέροντα, τις δικές του ανάγκες.

Για την εξυπηρέτηση και εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής τους είναι που χρειάζονται, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, το κατάλληλο προσωπικό, δικούς τους ανθρώπους, στις περιφέρειες και τους δήμους. Γι' αυτό και ο δικός μας δρόμος είναι η συστράτευση με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πολύ περισσότερο, γιατί αυτές οι εκλογές μπορούν να διορθώσουν την ψήφο και τους πολιτικούς συσχετισμούς πάνω στους οποίους πάτησε η πλουτοκρατία.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ