Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλπικες προσδοκίες για να γλιτώσει την κατακραυγή

Κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό όταν λέει ότι δε θα πάρει νέα μέτρα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι αντιδραστικές αλλαγές εντός και εκτός μνημονίου

Να σηκώσει «κουρνιαχτό» με την ψευδεπίγραφη δικομματική αντιπαράθεση και να σκεπάσει έτσι την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μετατρέψει το λαό σε συνένοχο και συμμέτοχο στην αντιλαϊκή πολιτική που ξεριζώνει όσες κατακτήσεις έχουν μείνει ακόμα όρθιες.

Πίσω από τα άσφαιρα πυρά εναντίον της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε την ένταση του ολοκληρωτικού πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ενάντια στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι «πολιτικές» και πρόταξε την ανάγκη να εκλεγούν υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα το μνημόνιο, οι αντιδραστικές αλλαγές που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

«Τις πιο επώδυνες αποφάσεις τις έχουμε πάρει ήδη από την πρώτη χρονιά. Ο συναγερμός όμως δεν έχει λήξει. Το 2011 είναι το δεύτερο, κρίσιμο ημίχρονο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ένταση της επίθεσης και προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει εφησυχασμό στα λαϊκά στρώματα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει.

Μπροστά στις κάλπες του Νοέμβρη και με το φόβο της γενικευμένης λαϊκής καταδίκης, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης - όπως κάνει και με τη μη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011 - ισχυριζόμενος: «Παρά τις νέες διορθώσεις της "Eurostat" (σ.σ. για το έλλειμμα) δε θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός ψεύδεται για πολλοστή φορά, αφού η κυβέρνηση, στη βάση του μνημονίου, έχει έτοιμα μια σειρά από σκληρά ταξικά μέτρα που θα γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα προχωράνε και οι παράπλευρες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που δεν καταγράφονται στο μνημόνιο. Από αυτή τη σκοπιά, η δημαγωγική υπόσχεση ότι η αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος από τη «Eurostat» δε θα συνδεθεί με νέα μέτρα, είναι το προπέτασμα καπνού για να κρύψει ότι Κομισιόν και κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο.

Κάλπικες προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες για «καλύτερες μέρες» στα λαϊκά στρώματα, ώστε να υποταχθούν στα χειρότερα που έρχονται. Θέλοντας να καταστήσει τα λαϊκά στρώματα συνένοχα στη σφαγή τους, έφτασε στο σημείο προκλητικά να «συγχαρεί» το λαό για την «αντοχή» του στη βαρβαρότητα! «Το 2011 θα είναι και αυτό μια δύσκολη χρονιά, αλλά στόχος μας είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης (...) ώστε η ανάπτυξη να έλθει νωρίτερα, το 2012, όπως έχουμε σχεδιάσει», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Οι ψεύτικες προσδοκίες, που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Γ. Παπανδρέου για καλύτερες μέρες μέσω των «επενδύσεων» που θα έρθουν στη χώρα, δεν αφορούν τους εργαζομένους και το λαό, αλλά την ξένη και εγχώρια πλουτοκρατία, που περιμένει να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη μέσα από τη ληστρική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

«Σοβαρές επενδύσεις θα έρχονται και έρχονται, όταν πρώτα πείσουμε τους γύρω μας ότι αυτή η χώρα σταμάτησε να σκοτώνει την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Η συγκεκριμένη αναφορά συνοδεύτηκε από την αναδρομή στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που προώθησε η κυβέρνηση. Αλλά και από τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει προγράμματα «επιδοτούμενης εργασίας», ώστε να εξασφαλίσει ακόμα πιο φτηνά χέρια στο κεφάλαιο.

Την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε χτες να την σκεπάσει κάτω από την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με τη ΝΔ, με στόχο να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού. Με φράσεις όπως «ο λαός πληρώνει τα εγκλήματα της ΝΔ», προσπάθησε να συγκαλύψει ότι το μνημόνιο και η εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελούν την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Στο ίδιο πνεύμα κατηγόρησε τη ΝΔ για απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων του χρέους και τους ελλείμματος, υποστηρίζοντας ότι «δεν γνωρίζαμε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», σε μια προσπάθεια να αποδώσει τα βάρβαρα μέτρα στην κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι «από τον Ιούνιο του 2008 ζήτησα εκλογές, γιατί έβλεπα πού οδηγείται η χώρα», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι όταν «αναλάβαμε δεν ξέραμε την έκταση της φωτιάς».

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στοχεύοντας στον εμπαιγμό του λαού, αν και αυτή τη φορά φρόντισε να βγάλει την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη, σημειώνοντας πως «ευθύνες δεν έχουν εκείνοι που έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά εκείνοι που με εγκληματικές πράξεις κόντεψαν να την βγάλουν».

Πολιτικές οι εκλογές του Νοέμβρη

Ζήτησε ακόμα τη στήριξη όλων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ γιατί «οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου είναι πολιτικές». Φανερώνοντας ότι το αποτέλεσμα, αλλά και η εκλογή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των αντιδραστικών ανατροπών και τη νομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μεγάλη ανάγκη να αναλάβουν εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν στον "Καλλικράτη"» και στην προώθηση των «αναγκαίων τομών και αλλαγών».

Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι δεν πρέπει να εκλεγούν «δυνάμεις που προσπαθούν αμετανόητα, ακόμα και σήμερα, να σταματήσουν την αλλαγή ή, απλώς, πελατειακά, να διαχειριστούν ένα άλλο κέντρο εξουσίας» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απελευθερωθούμε από το μνημόνιο, όταν απελευθερωθούμε από τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτό», δείχνοντας πως ο πόλεμος στο λαό δεν έχει τέλος.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τέλος τη συνεπή στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «στάση ιστορικής σημασίας» και υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «η χώρα είναι κερδισμένη από όλα τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί», από τη χρεοκοπία δηλαδή χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ