Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Στρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Δ. Μεντβέντεφ στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η Μόσχα εξακολουθεί να στηρίζει λύση για «ένα ενωμένο κράτος, με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, με δύο κοινότητες», επανέλαβε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ολοκληρώνοντας χτες την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο. Στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, είπε ακόμα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν αποτελούν απειλή για την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά του, τόνισε ότι η στήριξη της Ρωσίας, ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο είναι «ανεκτίμητη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε των σχεδίων της Μόσχας για την προώθηση μιας Νέας Συνθήκης για την Πανευρωπαϊκή Ασφάλεια, με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών, των συνασπισμών και των διεθνών θεσμών, που θα αναλαμβάνει να επιλύει διαφορές και διαφωνίες κρατών, στις οποίες, όπως εκτιμάει η Μόσχα, «αδυνατούν να παρέμβουν δημιουργικά η ΕΕ, το ΝΑΤΟ ή ο ΟΑΣΕ». Επί της ουσίας, ο Ντ. Μεντβέντεφ έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της διεκδίκησης ενός ισχυρότερου ρόλου στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στη γηραιά ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή.

Από αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθούν και οι πολιτικοοικονομικές συμφωνίες που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Λευκωσία. Πολύ περισσότερο που τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφτούν την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία υπογράφηκαν χτες 13 συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας, τα οποία επισφραγίστηκαν - σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια - από την υπογραφή της Στρατηγικής Συμφωνίας που «καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «αυτά τα έγγραφα σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών μας», προσθέτοντας ότι «αναπτύσσεται πλέον μια τεράστια δυναμική για εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων δεσμών μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιχειρηματιών».

Στις συμφωνίες, με ιδιαίτερη σημασία, συγκαταλέγεται και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για αποφυγή διπλής φορολογίας το οποίο, όπως ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, «θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Ντ. Μεντβέντεφ στην Κύπρο επισφραγίζει «τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας». Οι δύο πλευρές υπέγραψαν και κοινή ανακοίνωση με αφορμή την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ