Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νεκροί είναι και οι 37 ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε ορυχείο της κεντρικής Κίνας, το περασμένο Σάββατο, λόγω έκρηξης που προκάλεσε διαρροή μεθανίου, υπενθυμίζοντας το σοβαρότατο πρόβλημα καταστρατήγησης των κανόνων ασφαλείας στα κινεζικά ορυχεία, που έχουν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς ετησίως. Σε νέο ατύχημα, τη Δευτέρα, σε σιδηροδρομικό τούνελ, που βρισκόταν υπό κατασκευή σκοτώθηκαν επτά.

ΣΟΦΙΑ.-- Ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωσε χτες η Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου της χώρας.

KAIΡΟ.-- Νέες αιχμές για πιθανή αναβολή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν που θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Γενάρη του 2011, άφησε χτες στο Κάιρο ο Σουδανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αμπντούλ Ραχίμ Χουσεΐν ,μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε το δανειστικό της επιτόκιο, στο επίπεδο του 5,56% καθώς και το επιτόκιο για καταθέσεις ενός έτους στο επίπεδο του 2,5%, η Κεντρική Κινεζική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας τις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2007.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατηγός Νικολάι Μακάροβ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ζήτησε χτες την ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου μία δεκαετία. Στο μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Μλάντζαν Ντίνγκιτς ανακοίνωσε χτες ότι προσδοκά περίπου 1,4 δισ. ευρώ από την πώληση του 51% της εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «Telekom Srbija».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το ποσοστό ανεργίας στην ΠΓΔΜ, κατά το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους, ανερχόταν στο 32,1%, (περίπου 296.000 άτομα) αυξημένο κατά 0,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν ανερχόταν στο 31,9% ανακοίνωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με απαίτηση την καταβολή των δεδουλευμένων περίπου 5.000 καθηγητών οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από την κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο. Ορισμένοι από τους καθηγητές δεν έχουν πληρωθεί από το 2008 ενώ την απεργία κήρυξε η Ενωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας της Ονδούρας (COPEMH).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάλικι συνεχίζει την περιοδεία του σε γειτονικές χώρες για να εξασφαλίσει υποστήριξη στη διεκδίκηση νέας πρωθυπουργικής θητείας (με το Ιράν να τον στηρίζει πιο ανοιχτά από όλους), χτες βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά της αυτοκινητοπομπής του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, που είχε μεταβεί στη Νατζάφ για συνάντηση με τον σιίτη ηγέτη Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν από αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Τικρίτ, κατά της αστυνομίας, και στη Σαμάρα, κατά Ιρανών προσκυνητών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενοχος για τη δολοφονία του βοηθού του κρίθηκε ένας από τους Σαουδάραβες πρίγκιπες, εγγονός του βασιλιά της χώρας. Ο πρίγκιπας, που κατά τον εισαγγελέα αν δεν είναι ομοφυλόφιλος, έχει τέτοιες τάσεις - κάτι που τιμωρείται με εκτέλεση στην πατρίδα του - σκότωσε το βοηθό του, που τον είχε και παλιότερα κακοποιήσει, στο ξενοδοχείο «Landmark» του Λονδίνου, το Φεβρουάριο. Αναμένοντας την αναγγελία της ποινής, το δικαστήριο δήλωσε ότι ο πρίγκιπας μπορεί, αν θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του στη χώρα του, να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ