Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνοδηγός στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα

Επιχαίρει για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και χειροκροτεί τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνεργοι στερούνται τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, κυβέρνηση και ΝΔ απεργάζονται από κοινού την παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, ταυτόχρονα με τη συρρίκνωση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας
Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνεργοι στερούνται τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, κυβέρνηση και ΝΔ απεργάζονται από κοινού την παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, ταυτόχρονα με τη συρρίκνωση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας
Στο πλευρό της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, προκειμένου να προχωρήσει η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τάσσεται σταθερά η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη στοχοπροσήλωσή της στη γραμμή της αντιλαϊκής συναίνεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρηγίλλης συνέχισε και χτες την «εκκωφαντική» σιωπή της για το συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, ενθαρρύνοντας κυβέρνηση και «κοινωνικούς εταίρους» να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Τη στάση της συναίνεσης και συνενοχής θα τηρήσει όλη την ερχόμενη βδομάδα, οπότε αναμένεται η κυβέρνηση να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο τη ρύθμιση για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Η φαιδρή δικαιολογία που ψέλλιζαν χτες στη Ρηγίλλης συνεργάτες του Α. Σαμαρά για το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα μέχρι τώρα στο ζήτημα αυτό, ήταν ότι «περιμένουν να τοποθετηθούν πρώτα οι κοινωνικοί εταίροι για να μην προκαταλάβουν το διάλογο» (!).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι υιοθετούν πλήρως τόσο την πρόβλεψη του μνημονίου για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όσο και τις θρασύτατες προτάσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ για μείωση των μισθών και αύξηση της απλήρωτης δουλειάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε σύσκεψη με τους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων δεν έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ούτε μία λέξη για τις προωθούμενες αντεργατικές «διαρθρωτικές αλλαγές».

Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2011, προσανατολίζοντας τα κομματικά στελέχη στις «σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στους επιστημονικούς συλλόγους: δικηγόρους, ιατρούς, κλπ., στις επαγγελματικές οργανώσεις και τα επιμελητήρια και τους συλλόγους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»...

Πλάτη σε όλες τις ανατροπές

Η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές εντός και εκτός μνημονίου. Μάλιστα, πλειοδοτεί και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για κάποιες από αυτές και προβάλλει ότι ήδη συνέστησε επιτροπή επεξεργασίας των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μεταξύ των προτάσεων που σχεδιάζει να υποβάλλει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος, είναι η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (οικονομικά κομμάτων, εκλογικός νόμος) κ.ά.

Επίσης η ηγεσία της ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν «στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%, η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία κατά δύο χρόνια».

Ταυτόχρονα, έχει εκ των προτέρων διαμηνύσει ότι θα στηρίξει όλες τις ανατροπές για τη δραστική μείωση του κράτους, όπως οι ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μετατάξεις, οι απολύσεις συμβασιούχων, ορθώνοντας υποκριτικό και εκ του ασφαλούς «όχι» στις απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Συμφωνεί πάντως να μη γίνονται στο εξής προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Από την άλλη επιχειρεί με ανέξοδες «αντιπολιτευτικές» κορόνες και άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης να δείξει ότι τάχα κρατάει αποστάσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ομως η κριτική κατά της κυβέρνησης εξαντλείται στην αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων και την αναποτελεσματικότητα του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, καθώς και σε κορόνες όπως αυτή του εκπροσώπου Τύπου, που αναρωτήθηκε χτες «πότε ο πρωθυπουργός πράττει αυτά που πραγματικά πιστεύει: Οταν στο εξωτερικό θυμάται τον παλαιό σοσιαλιστικό του εαυτό ή όταν στο εσωτερικό της χώρας εφαρμόζει μέτρα ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που σπρώχνουν το λαό στην απελπισία;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ