Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κλειδώνει το νέο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο

Στο τραπέζι συμπληρωματικά δάνεια και «επιμήκυνση» με βάρβαρα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Τη νέα κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό σηματοδοτούν οι προγραμματισμένες για την ερχόμενη βδομάδα διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η επιμήκυνση αποπληρωμής του κρατικού χρέους, η παράταση δηλαδή επ' αόριστον για τα βάσανα του λαού, αφού ο ορίζοντας της 15ετίας, μέχρι και το 2025, δεν αντανακλά τίποτε άλλο παρά μόνο τη λογιστική πλευρά των ληστρικών δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βάλει την υπογραφή της σε δύο ακόμη συμφωνίες με την τρόικα, στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και στο συνοδευτικό κείμενο με τις «επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής», με τις οποίες θα φορτώσει στο λαό νέες ανατροπές μόνιμου χαρακτήρα, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη.

Στήριξη στο σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών ανατροπών δίνουν στην κυβέρνηση οι τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, που τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, για επαφές σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Στην Αθήνα αναμένεται την Πέμπτη και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Το πολεμικό κλίμα σε βάρος του λαού τροφοδοτείται από όλες τις πλευρές της πλουτοκρατίας. Ενόψει της διαβούλευσης για επιμήκυνση του χρέους, ο οίκος αξιολόγησης των μεγαλοραντιέρηδων της «Standard & Poor's» προχώρησε χτες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Στο αιτιολογικό σημειώνουν πως ο «ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες», να περιέχει «πιθανότητες μη έγκαιρης και ακέραιης αποπληρωμής των δόσεων».

Οι «αξιολογητές» επισημαίνουν ακόμη ότι η «Ελλάδα μπορεί να είναι υποψήφια και για πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό», δηλαδή πέρα από τα 110 δισ. ευρώ που έχει να παίρνει από ΕΕ - ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως η «υποβάθμιση» έρχεται παραμονές των διαβουλεύσεων που θα έχουν στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, και ο ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρεν.

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η απόφαση των αξιολογητών «στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013». Ισχυρίζεται ακόμη ότι «αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύσει για την Ελλάδα».

Βροχή τα νομοσχέδια

Να σημειωθεί ότι τόσο η επιμήκυνση όσο και το συμπληρωματικό δάνειο έχουν μπει ανοιχτά στην αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης περιόδου, είναι κομμάτι της επίθεσης που θα κλιμακώσουν με νέα μέτρα και βροχή από νομοσχέδια μέχρι το Μάρτη του 2011.

Την ερχόμενη βδομάδα ανακοινώνονται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και την παραπέρα φοροελάφρυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών καθώς και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» με τα νέας κοπής κίνητρα για την πλουτοκρατία. Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχουν καταθέσει και το νομοσχέδιο για τις «εργασιακές σχέσεις», έτσι όπως ήδη έχουν καταλήξει με την τρόικα, με στόχο τη μείωση των μισθών και για τον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ