Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στο Γιοχάνεσμπουργκ η Συνάντηση με τη συμμετοχή 63 κομμάτων, φιλοξενούμενη από το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη 12η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Νότια Αφρική
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη 12η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Νότια Αφρική
Ξεκίνησαν χτες, Παρασκευή 3 του Δεκέμβρη, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, οι εργασίες της 12ηςΔιεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενεί, έως αύριο, Κυριακή 5 του Δεκέμβρη, το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ (ΝΑΚΚ).

Στις εργασίες συμμετέχουν 63 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα απ' όλες τις ηπείρους. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Γιώργος Ποντικός, μέλος του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ.

Ο θεσμός της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τα πρώτα χρόνια φιλοξενήθηκε από το Κόμμα στην Αθήνα, «πάτησε» πλέον το «πόδι» της σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα 5 χρόνια η διεξαγωγή των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Φέτος, η 12η Διεθνής Συνάντηση, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην αφρικανική ήπειρο, έχει ως θέμα: «Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Καθήκοντα των κομμουνιστών, ενισχύοντας την κοινωνική συμμαχία, δυναμώνοντας το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο στην πάλη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, την ειρήνη, την πρόοδο, για το σοσιαλισμό».

Εναρξη εργασιών

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνάντησης
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνάντησης
Την έναρξη των εργασιών της 12ηςΔιεθνούς Συνάντησης έκανε ο Κρις Ματθάλκο, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΝΑΚΚ, που καλωσόρισε στην αφρικανική ήπειρο τους δεκάδες εκπροσώπους των ΚΚ, σημείωσε τη σημασία που έχει η διοργάνωση αυτής της Διεθνούς Συνάντησης για το ΝΑΚΚ, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση των οργανωμένων του δυνάμεων, που έφτασαν τις 120.000 μέλη.

Ακολούθησε η «Διεθνής» κι επαναστατικά τραγούδια από τη χορωδία του ΝΑΚΚ.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του ΝΑΚΚ

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Μπλέιντ Τζιμάντε, ΓΓ της ΚΕ του ΝΑΚΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Αφρική παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας. Υπογράμμισε πως μόνο χάρη στη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην ακτινοβολία και βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών έγινε κατορθωτό να ξεσπάσει και ν' αναπτυχθεί το κίνημα ενάντια στην αποικιοκρατία, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 ανέτρεψε το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ο ΓΓ του ΝΑΚΚ σημείωσε πως σήμερα το κόμμα του συμμετέχει στο μέτωπο που κυβερνά τη χώρα, αλλά την ίδια ώρα ασκεί κριτική σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, αγωνίζεται για την εμβάθυνση των κοινωνικών αλλαγών και στοχεύει στο ν' ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Ο ΓΓ του ΝΑΚΚ σημείωσε την όξυνση των ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Αφρική, στην οποία όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους ξένα στρατεύματα. Αναφέρθηκε στη δράση των Νοτιοαφρικανών κομμουνιστών, στη στενή σχέση τους με τα συνδικάτα ΚΟΣΑΤΟΥ, καθώς και στις προσπάθειες του ΝΑΚΚ να δημιουργηθεί ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των δυνάμεων της Αφρικής. Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα: «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας! Χτίστε τον τώρα!»

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό απηύθυνε στις αντιπροσωπείες των ΚΚ ο Τιάγκο Βιέιρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που βρίσκεται στη Νότια Αφρική επικεφαλής κλιμακίου, στο οποίο συμμετέχει και η ΚΝΕ, για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα διεξαχθεί εκεί στα μέσα Δεκέμβρη.

Επίσης, τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης χαιρέτισε ο πρόεδρος των νοτιοαφρικανικών συνδικάτων ΚΟΣΑΤΟΥ, Σεντούμο Νταλμίνα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και στη συσσώρευσή του από μια χούφτα πλουτοκρατών. Σημείωσε ακόμη πως η Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ακολούθησαν ομιλίες των εκπροσώπων των ΚΚ. Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ μετά την προηγούμενη Συνάντηση των ΚΚ, που είχε διεξαχθεί στην Ινδία. Σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι εξελίξεις έχουν ανεβάσει το επίπεδο της απαιτητικότητας και οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ πρέπει να διαπεραστούν από τη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι κομμουνιστές απέναντι στην εργατική τάξη, στους λαούς, που αντιμετωπίζουν τη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, επίθεση που στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης είναι πιο έντονη και επικίνδυνη.

Δεν είμαστε η μια ή η άλλη πολιτική δύναμη, είμαστε Κομμουνιστικά Κόμματα, με συγκεκριμένη αποστολή. Να οργανώσουμε την πάλη της εργατικής τάξης, την ταξική πάλη, με σκοπό την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος σε κάθε χώρα και την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Γι' αυτό έχουμε υποχρέωση να επεξεργαστούμε συλλογικά την πείρα του αγώνα και να την αξιοποιήσουμε για να γίνει ένα βήμα μπροστά στη στρατηγική και την τακτική του κομμουνιστικού κινήματος, για να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της ταξικής πάλης».

(Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Μαρίνου θα παρουσιαστούν στο αυριανό, κυριακάτικο φύλλο του «Ρ»)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νότιας Αφρικής

Τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης χαιρέτισε από το βήμα της ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο παγκόσμιο αντικομμουνιστικό «κύμα», που αναπτύσσεται πλέον σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας, αφού πολλά ΚΚ παραμένουν απαγορευμένα, είτε απαγορεύονται τα σύμβολά τους, είτε σε βάρος τους επιβάλλονται διώξεις με διάφορα προσχήματα, όπως, π.χ., ο «έλεγχος» των οικονομικών τους.

Και η Νότια Αφρική δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού στα αστικά ΜΜΕ αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο μια οργανωμένη επίθεση κατά των κομμουνιστών και της κυβέρνησης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, επειδή στηρίζει τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στη Νότια Αφρική. Η επίθεση αυτή κατακρίνει τη «σπατάλη» δημόσιων πόρων για αντιιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Ο Τζέικομπ Ζούμα στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων πως μεγάλωσε μέσα στους αγώνες κι ο ίδιος συμμετείχε στους αγώνες που καλούσαν οι κομμουνιστές.

Χαιρέτισε τους κομμουνιστές που ήρθαν απ' όλο τον κόσμο στη Νότια Αφρική. Δήλωσε πως οι Νοτιοαφρικανοί είναι περήφανοι που διεξάγεται αυτή η Συνάντηση για πρώτη φορά στην Αφρική.

Πρόκειται, σημείωσε, για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Σημείωσε πως από την εμπειρία τους γνωρίζουν πως η πάλη με τον ιμπεριαλισμό έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Το κίνημά μας, είπε, έχει διεθνιστικό, παγκόσμιο χαρακτήρα. Βασικό χαρακτηριστικό του κομμουνιστικού κινήματος είναι η αλληλεγγύη. Στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΕΚ) αναγνωρίζουμε τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης.

Ο Ζούμα πρόσθεσε ακόμη: «Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο. Το δρόμο της εξάλειψης της εκμετάλλευσης, της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας. Η νίκη κατά του απαρτχάιντ ήταν ιστορική νίκη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Η ενότητα των κομμουνιστών είναι ισχυρότατο όπλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα του είπε πως «ο σοσιαλισμός παραμένει και το δικό μας ιδανικό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, μόνο τότε μπορούμε να έχουμε επιτυχίες, να προωθήσουμε ριζοσπαστικές αλλαγές. Η ιδιαιτερότητα της Νότιας Αφρικής βρίσκεται στη συμμαχία του ΑΕΚ με το ΝΑΚΚ και τα συνδικάτα ΚΟΣΑΤΟΥ. Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι σαν τη λόγχη και την ασπίδα μαζί». Εξέφρασε την ελπίδα πως δε θα υπάρξει αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις της συγκεκριμένης συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος Ζούμα, μιλώντας για τα διεθνή ζητήματα, εξέφρασε τη σκέψη πως λίγες μεγάλες δυνάμεις καθορίζουν τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, όταν άλλες χώρες, η πλειοψηφία των χωρών, βρίσκονται στην περιφέρεια. Μια μικρή μειοψηφία κρατών, είπε, καθορίζει τη μοίρα της πλειοψηφίας και κάλεσε σε αγώνα ανατροπής αυτής της κατάστασης.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κούβα και στους 5 Κουβανούς πατριώτες, που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές. Υπογράμμισε το δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και του λαού της Δυτικής Σαχάρας.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση

Το απόγευμα της 1ηςμέρας της Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συμμετείχαν σε μαζική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, που οργάνωσε το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται κλεισμένοι στις αμερικανικές φυλακές, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι αγώνες είναι πολύ σημαντικοί όταν συνδυάζονται με ιδεολογική και πολιτική δουλειά» (2018-12-28 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (2017-10-19 00:00:00.0)
Συναντήσεις με εκπροσώπους αδελφών Κομμάτων (2011-05-03 00:00:00.0)
Για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2010-12-04 00:00:00.0)
Προς διαβουλεύσεις για τα αιτήματα των απεργών; (2010-08-31 00:00:00.0)
Αρχισε το συνέδριο του ANC (2002-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ