Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Θηλιά στη λειτουργία των σχολών

Σε ομηρία σπουδαστές και εργαζόμενοι στις δημόσιες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης

Σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία των δημόσιων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης βάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, καθώς η δραστική μείωση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό κάνει σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των σχολών για το νέο διδακτικό έτος, ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζεται το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων που απασχολούνται με ωρομίσθιο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή που οι μαθητές για την εκπαιδευτική περίοδο 2010 - 2011 αυξήθηκαν (από 2.500 πέρσι σε 3.200 φέτος), το υπουργείο αποφάσισε τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα 12 εκατομμύρια ευρώ, όταν το κονδύλι που απαιτείται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι σχολές δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και το σωματείο τους αναφέρουν. Στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), λειτουργούν δυο ανώτερες σχολές, οχτώ εκπαιδευτήρια βασικής εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και 36 τμήματα μετεκπαίδευσης σε 15 πόλεις, 5 ειδικότητες ΙΕΚ σε επτά πόλεις και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Παράλληλα, ο ΟΤΕΚ έχει αναλάβει από το 2000 τη λειτουργία των σχολών ξεναγών από τον ΕΟΤ.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, οι ανάγκες γα τη λειτουργία των σχολών είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Μάλιστα, στα εκπαιδευτήρια - οικοτροφεία, φοιτούν μαθητές ανήλικοι οι οποίοι ζουν μέσα στις σχολές. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, να μην μπορούν ούτε να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των μαθητών! Αλλωστε, ήδη, το ΔΣ του Οργανισμού έκανε περικοπές του προσωπικού τόσο στη φύλαξη των οικοτροφείων όσο και στην καθαριότητα με στόχο να αντικατασταθούν από εργολάβους.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ οι σχολές έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στις 15 του Οκτώβρη, με απόφαση του ΔΣ η λειτουργία τους μετατέθηκε για τον τρέχοντα Γενάρη. Ετσι, υπάρχουν οικογένειες που για μήνες πληρώνουν ενοίκια και έξοδα των παιδιών τους που μετακόμισαν σε άλλες πόλεις περιμένοντας να ανοίξουν οι σχολές!

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να κρατά τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας, καθώς, ενώ οι ανάγκες σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι δεδομένες, η πλειονότητα των θέσεων εργασίας καλύπτεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιους. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά οι μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου ήταν περίπου 270 (διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό), ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι ωρομίσθιοι ήταν 800. Φέτος αυτός ο αριθμός λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης μειώθηκε στους 550 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιους. Τέλος, στο πλαίσιο των περικοπών, αποφασίστηκε να κλείσουν οι 3 από τις 4 σχολές ξεναγών (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Ηρακλείου), ενώ η λειτουργία της μιας και μοναδικής σχολής ξεναγών, αυτή της Αθήνας, μετατέθηκε για μετά το Σεπτέμβρη του 2011.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι σπουδαστές του ΟΤΕΚ, συνέπεια της πολιτικής που μειώνει τις δημόσιες δαπάνες και στον τομέα της εκπαίδευσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη διείσδυση των επιχειρηματιών προκειμένου να αντλήσουν κέρδη από την εκπαίδευση και σε αυτόν τον τομέα, έφερε ως θέμα στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ