Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Λαίλαπα ανατιμήσεων και ακρίβειας το 2010

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση και την τεράστια μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες οδήγησαν στα ύψη τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης

Πύρινη λαίλαπα ακρίβειας διαπέρασε τα λαϊκά νοικοκυριά το 2010, καθώς, η εφαρμογή του μνημονίου, σε συνδυασμό με την άγρια κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πυροδότησαν αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, οδηγώντας ακόμα και τον επίσημο πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας. Ετσι, έχουμε το παράδοξο φαινόμενο, σε συνθήκες βαθιάς και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και σε καθεστώς ονομαστικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, οι τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών να εκτοξεύονται στα ύψη.

Κύριοι υπεύθυνοι για το νέο κύμα ανατιμήσεων, ήταν οπωσδήποτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων - των συντελεστών ΦΠΑ (από 19% σε 23%) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κερδοφορία τους ή να μεταφέρουν τα σπασμένα της κρίσης στους εργαζόμενους - καταναλωτές, εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο του ΦΠΑ για να επιβάλουν κι αυτοί τις δικές τους ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη έκανε νέο άλμα και σε ετήσια βάση αναρριχήθηκε στο 5,2%, από 4,9% το μήνα Νοέμβρη. Το Δεκέμβρη σε σχέση με το Νοέμβρη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι 0,2% το Δεκέμβρη του 2009.

Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση ολόκληρου του 2010, σε σχέση με ολόκληρο το 2009) ο επίσημος τιμάριθμος σημείωσε αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 1,2% το 2009, σε σχέση με το 2008.

Η άνοδος των τιμών κατά 0,4% μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη, οφείλεται κατά βάση στην άνοδο των τιμών των καυσίμων, οι οποίες επιβάρυναν τις μεταφορές και την οικιακή χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

Μέσα στο 2010 και από την ταξινόμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, προκύπτουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων σε Αλκοολούχα Ποτά και Καπνό (18,9%) και στις Μεταφορές (15,1%). Ακολουθούν οι δαπάνες για Στέγαση (7,5%), η ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια (2,9%), Ενδυση - Υπόδηση (2,3%), Διατροφή 1,9% κλπ.

Στη διάρκεια του έτους, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε:

  • βενζίνη 43,7%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 33,5%
  • καπνός 19,6%
  • αλκοολούχα ποτά 15,3%
  • ασφάλιστρα μεταφορών 12,9%
  • λαχανικά νωπά 8,8%
  • ηλεκτρισμός 7,2%
  • ψάρια νωπά 5,2%
  • είδη καθαρισμού 4,7%
  • νοσοκομειακή περίθαλψη 4,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ