Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ισχυρό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα και τους αγωγούς

Η Ενέργεια και η λειτουργία του ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με τη στάση της Τουρκίας και το Κυπριακό, στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων

Χάρτης με πιθανολογούμενα και υπαρκτά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, στην οποία διακρίνεται η θέση του κοιτάσματος «Κύπρος Α'»
Χάρτης με πιθανολογούμενα και υπαρκτά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, στην οποία διακρίνεται η θέση του κοιτάσματος «Κύπρος Α'»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το Κυπριακό και οι προεκτάσεις του στο Ενεργειακό, αλλά και στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ήταν το κύριο ζήτημα στην ατζέντα της ολιγόωρης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, χθες, στην Κύπρο, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΑΟΖ και της Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη ή και σε ζώνες που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές τις χώρες συμφωνία, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο», σημειώνοντας ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα» η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επικαλούμενη την κατοχή να απαγορεύσει τις έρευνες.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η Τουρκία εξακολουθήσει τα επόμενα χρόνια να αρνείται λύση στο Κυπριακό, δεν μπορεί να «κρατά αιχμάλωτη και την Κύπρο για να μην αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο που πιθανώς να υπάρχει στο δικό της θαλάσσιο χώρο», υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να «παρενοχλεί» την Κυπριακή Δημοκρατία, στις έρευνές της, ενώ «την ίδια ώρα θέλει να ανοίξει και το κεφάλαιο Ενέργεια σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της πορεία. Αυτή η λογική του παραλόγου, αυτή η πολιτική των κανονιοφόρων και του χωροφύλακα πρέπει να τερματιστεί από την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Χριστόφια φανερώνουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με την Α. Μέρκελ βρέθηκε το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να συμμετέχουν τόσο στη νομή της λείας στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, όσο και στην αξιοποίησή του με ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών τους αναγκών.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τόσο η Γαλλία, όσο και η Ρωσία, γεγονός που δικαιολογεί την επίσκεψη Μεντβέντεφ τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, όπως και την επικείμενη επίσκεψη Σαρκοζί. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, οι διαδικασίες εξόρυξης στο κοίτασμα «Κύπρος Α'», στο οικόπεδο 12, όπου διενεργεί έρευνες η αμερικανοϊσραηλινή πολυεθνική «Noble Energy», μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και το επόμενο εξάμηνο, γεγονός που οξύνει ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς.

Ενδιαφέρον για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Γερμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η στήριξη της Γερμανίας στο Κυπριακό βασίζεται σε αρχές και «θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και να έχουμε μια ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, εμφανίστηκε σκόπιμα επικριτική απέναντι στην Τουρκία, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι το Βερολίνο θέλει «οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και ποια μορφή θα πάρουν στο τέλος», προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όπως και να λυθεί το Κυπριακό».

Συνέδεσε δε το ενδιαφέρον της Γερμανίας για το Κυπριακό με την προώθηση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, αφού «ενόσω είναι άλυτο, προβλήματα θα υφίστανται, γι' αυτό και δεν είναι μόνο τους Κύπριους που ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, ενδιαφέρει και τη Γερμανία και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ