Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ELITE»
Εμπόδισαν την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας

Συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο απάντησαν σαν μια γροθιά στις διασπαστικές προσπάθειες της εργοδοσίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «ELITE»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «ELITE»
Την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει την εκ περιτροπής τριήμερη εργασία ακύρωσαν οι εργαζόμενοι της «ELITE», αναδεικνύοντας πως η εφαρμογή των αντεργατικών νόμων μπορεί να συναντήσει σημαντικά εμπόδια από την οργανωμένη τους πάλη. Συσπειρωμένοι γύρω από τη Σωματειακή τους Επιτροπή και το ταξικό τους Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, οι εργάτες και οι εργάτριες του εργοστασίου ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω την πρότασή της για εκ περιτροπής εργασία και να δεχθεί την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των υποδηματοποιών. Την ώρα, δηλαδή, που οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (π.χ. ΝΕΟΓΑΛ) προωθούν την υποταγή των εργαζομένων, τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη σκληρή μάχη όχι μόνο για να μη νομιμοποιηθεί η αντεργατική πολιτική στις συνειδήσεις των εργατών, αλλά και για να οργανωθεί η πάλη για την απόκρουσή της.

Η εργοδοσία, από προχτές, έβαλε στον πίνακα ανακοινώσεων την απόφασή της να προχωρήσει σε εκ περιτροπής τριήμερη εργασία, επικαλούμενη το άρθρο 2, του αντεργατικού νόμου 3846/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Χτες προχώρησαν σε γενική συνέλευση, παρουσία και του Συνδικάτου τους, όπου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και στη συνέχεια, σε άλλες, δυναμικότερες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επιπλέον, απαίτησαν να αποσυρθεί τελείως η πρόταση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και να μην επανέλθει, καθώς επίσης και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ των υποδηματοποιών. Μάλιστα, μία εργάτρια, πήρε το χαρτί της τριήμερης που είχε κολλήσει η εργοδοσία στον πίνακα και το έσκισε.

Εκπρόσωπος της εργοδοσίας, που παραβρέθηκε στο χώρο αμέσως μετά τη συνέλευση, προσπάθησε με διάφορες μεθοδεύσεις να διασπάσει τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι έλεγε πως θα δεχθεί τους όρους των εργαζομένων μόνο για τους εργάτες της παραγωγής, αλλά όχι για το σύνολο των υπαλλήλων γραφείων, κάνοντας λόγο ακόμη και για μείωση μισθών. Οι εργάτες «κουρέλιασαν» τις διασπαστικές προσπάθειες της εργοδοσίας και σαν γροθιά απαίτησαν την εφαρμογή στο σύνολο των εργατών και υπαλλήλων. «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», απάντησαν με σύνθημα στην εργοδοσία.

«Το βασικό είναι να μη δεχθούμε τα νέα μέτρα, να μην περάσουν στο εργοστάσιο της "ELITE" οι προσπάθειες της εργοδοσίας για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας», είπε στον «Ρ» η Κωνσταντίνα, εργάτρια και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής. Και συνέχισε: «Προτιμάμε να δουλεύουμε και να ζούμε παρά να παίρνουμε ένα χαρτζιλίκι της εργοδοσίας. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην προχωρήσει αυτή η προσπάθεια». Η Γεωργία, εργάτρια, μητέρα τριών παιδιών - εκ των οποίων τα δύο είναι άνεργα - μας λέει: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Οι εργάτες παραγωγής είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη (και ορισμένοι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου), ενώ χτες η εργοδοσία δεσμεύτηκε στην καταβολή μέρους των δεδουλευμένων. Το αίτημα της εργοδοσίας, για δανειοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, έχει γίνει δεκτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ