Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Εστησε φάμπρικα δικαστικών διώξεων
  • 24ωρη απεργία σήμερα σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες
  • Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εξέφρασαν χτες μαζικά, έξω απ' τα δικαστήρια, ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα και συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση, περίπου στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.

Σε σωρεία δικαστικών προσφυγών κατέφυγε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, προσπαθώντας να εμποδίσει τους αγώνες τους ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, τις αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων, τους μισθούς πείνας, τη συρρίκνωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας και άλλα. Νωρίς το μεσημέρι εκδικάστηκαν οι αγωγές που είχαν καταθέσει ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αργότερα κάλεσαν σε δίκες και τους εργαζόμενους στο Μετρό και το Τραμ. Στα δικαστήρια «σύρθηκε» και η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ, κινητοποίηση που κρίθηκε τελικά παράνομη. Καταδικαστική ήταν η απόφαση και για την κινητοποίηση που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ. Οι υπόλοιπες δικαστικές αποφάσεις δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ προϊστάμενοι είχαν ήδη ξεκινήσει τα «ενθαρρυντικά» τηλεφωνήματα προς τους απεργούς για να πάνε για δουλειά. Ολα αυτά ώστε οι συγκοινωνίες να παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο απαλλαγμένες από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των διοικήσεων στις συγκοινωνίες απαίτησαν να κηρυχθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, κυρίως με τον ισχυρισμό ότι η πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση είναι αναγκαία γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων. Το ψευδές του ισχυρισμού τους ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος παρενέβη σε δύο από τις δίκες που έγιναν, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται. Επισήμανε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται απαξιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, περικόπτουν τις αποδοχές των εργαζομένων και άλλα. Για τα ελλείμματα είπε ότι οφείλονται στο ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν τα ποσά που είναι υποχρεωμένες να δώσουν στις συγκοινωνίες και εξαναγκάζουν τους φορείς σε δανεισμό με ληστρικούς όρους από τις τράπεζες.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, των Σωματείων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Τροφίμων - Ποτών, της «Tasty», των εργοστασιακών επιτροπών αγώνα από τη «ΝΟΥΝΟΥ» και τον «Κανάκι», της Γραμματείας ΕΥΔΑΠ του ΠΑΜΕ και άλλοι. Με τη στάση τους αυτή οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι ο αγώνας στις συγκοινωνίες πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να δοθεί ενιαία αγωνιστική ταξική απάντηση.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που κατά κύριο λόγο πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ. Παρά το ότι κηρύσσουν τις κινητοποιήσεις, φροντίζουν να τις αποδυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ταξικές δυνάμεις στα τρόλεϊ πρότειναν να γίνει χτες μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια. Κάτι στο οποίο η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) δεν έφερε (στα λόγια) αντίρρηση, όμως ενημέρωνε τους εργαζόμενους ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη. Ταυτόχρονα αυτές οι πλειοψηφίες υποσκάπτουν τη δυναμική του αγώνα, δηλώνοντας συνεχώς την πρόθεσή τους να πάνε σε «διάλογο» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ