Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δηλητηριώδεις» οι υποκαταστάσεις στα φάρμακα

Σε κράχτη για τις πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου οδηγεί η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα προωθηθεί η χρήση αντίγραφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για μια μεθοδολογία που τη μετέρχονται οι εταιρείες φαρμάκων στην επιδίωξη της μεγιστοποίησης των κερδών τους με την αντιμετώπιση του φαρμάκου - εμπορεύματος. Δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου που έχουν το δικαίωμα της πατέντας - για μια τουλάχιστον δεκαετία - τώρα έχουν προετοιμαστεί για τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου φιλέτου στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία μέσα απ' τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια στη διάρκεια χτεσινής δραστηριότητας της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που εκπροσωπεί το ντόπιο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στα φάρμακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες, το 75% των δημόσιων δαπανών για φάρμακα οφείλονται στα λεγόμενα υποκατάστατα φάρμακα. Δηλαδή σε εκείνα τα φάρμακα που, ενώ έχουν περίπου τις ίδιες θεραπευτικές δυνατότητες με παλιότερα, εμφανίζονται ως νέα και έχουν πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με το προηγούμενο. Το 2009 τα υποκατάστατα φάρμακα κάλυψαν το 75% της εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Δηλαδή κάλυψαν 3,7 δισ. ευρώ σε σύνολο 4,95 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η δαπάνη στα νοσοκομεία, τότε τα υποκατάστατα φάρμακα φτάνουν σε ποσοστό 85% της συνολικής δημόσιας δαπάνης που υπολογίζεται σε 6,45 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου καρπώνονται μέσα απ' την υποκατάσταση των φαρμάκων τα 5,48 δισ. ευρώ, όταν οι αντίστοιχες ποσότητες των φαρμάκων δεν υπερβαίνουν το 40%.

Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των μερίδων του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στο φάρμακο, η ΠΕΦ παρουσίασε διάφορες προτάσεις που θα της διασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία - στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - ενός κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ