Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισε η δίκη του Ν. Μαζιώτη

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη του ΝίκουΜαζιώτη, που κατηγορείται για «απόπειρα έκρηξης, από την οποία υπήρξε κίνδυνος ζωής» και, συγκεκριμένα, για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του 1997. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί πριν προλάβει να εκραγεί, καθώς υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Τον Ιούλη του 1999, το πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει στον Ν. Μαζιώτη για την υπόθεση αυτή ποινή 15ετούς κάθειρξης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε χτες, όπως και πρωτοδίκως, την πράξη του, χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι αγωνίζονταν εκείνες τις μέρες για τη μη εγκατάσταση μεταλλουργικής μονάδας χρυσού στην περιοχή τους από την πολυεθνική εταιρία TVX GOLD. Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει κίνδυνο στους υπαλλήλους του υπουργείου και τους περαστικούς και για το λόγο αυτό προειδοποίησε για την τοποθέτηση της βόμβας. «Αποδέχομαι - είπε στην απολογία του - την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά δεν αποδέχομαι ότι είχα πρόθεση να προκαλέσω κίνδυνο ζωής, όπως κατηγορούμαι. Αλλωστε και από τεχνική άποψη αυτό δεν ήταν δυνατό. Προφανώς υπήρχε κάποιο τεχνικό σφάλμα, γι' αυτό δεν εξερράγη, πράγμα για το οποίο λυπάμαι. Ηταν ένα μήνυμα από την πλευρά μου. Μια πολιτική πράξη. Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για τους κατοίκους του Στρυμονικού, που αγωνίζονταν κατά της πολυεθνικής εταιρίας. Εγώ κατασκεύασα τον εκρηκτικό μηχανισμό, εγώ τον τοποθέτησα και εγώ πήρα τηλέφωνο για να ειδοποιήσω».

Ο Ν. Μαζιώτης έδειξε, επίσης, να συμβιβάζεται με την πρωτόδικη ποινή που του επιβλήθηκε, λέγοντας στους σημερινούς δικαστές του: «Δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα περισσότερο από το να μου ρίξετε πάλι 15 χρόνια. Είστε υποκριτές, αφού δεν έχετε την ειλικρίνεια να με δικάσετε για τα πραγματικά περιστατικά, αλλά για το τεχνικό μέρος. Εχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ως χώρα, ώστε οι Αμερικανοί να υπαγορεύουν στα δικαστήρια τι ποινές να μας βάλουν». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε βιαίως την απολογία του κατηγορουμένου, επισημαίνοντάς του ότι ...βρίσκεται «εκτός θέματος».

Επεισοδιακή ήταν, εξάλλου, η εξέταση νωρίτερα του μάρτυρα υπεράσπισης ΓιάννηΜπουκετσίδη, ο οποίος ξάπλωσε στο πάτωμα, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τού είπε να αποχωρήσει από την αίθουσα, κρίνοντας ότι ήταν αρκετά όσα είχε ήδη καταθέσει. Ο μάρτυρας αρνήθηκε να φύγει και τότε κλήθηκαν άνδρες της αστυνομικής φρουράς του Εφετείου και τον απομάκρυναν βίαια!

Σήμερα αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ