Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Προώθηση με πρόσχημα το έγκλημα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, αν και προσπαθεί να πάρει κάποιες αποστάσεις, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις «τρομο-ρυθμίσεις»

Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος η κυβέρνηση ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς για την ψήφιση ενός νέου «τρομονόμου», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλου.

Σε χτεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν και προσπαθεί να πείσει ότι δεν ετοιμάζει νέο «τρομονόμο», ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει τις «τρομο-ρυθμίσεις». Εξάλλου, αρκετές από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση περιέχονται στη Σύμβαση για τη διεθνή εγκληματικότητα και του προαιρετικού πρωτοκόλλου διακίνησης προσώπων, που υπογράφτηκε και από τη χώρα μας στις 13 του Δεκέμβρη στο Παλέρμο της Σικελίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης και παραδέχεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αφορούν πρωτίστως στην τρομοκρατία. Σε σχετική ερώτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου του είναι αφοπλιστικός, όταν λέει ότι «εκεί μέσα ασφαλώς μπορεί να εμπίπτουν και τρομοκρατικές οργανώσεις»!

Παρακάτω γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός, όταν αναφέρεται στην άρση του απορρήτου για τις παρακολουθήσεις από τις διωκτικές αρχές και στην εξέταση του DNA για τους ύποπτους τρομοκρατικών ενεργειών. Για τα δύο αυτά θέματα - της άρσης του απορρήτου και της εξέτασης του DNA - ο Μ. Σταθόπουλος από τη μια συμφωνεί, ενώ από την άλλη είναι εμφανής η προσπάθειά του να πάρει κάποιες αποστάσεις και να αποποιηθεί των προσωπικών ευθυνών του από το πολιτικό και προσωπικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος.

«Θα έλεγα ότι κάτι που είναι κρίσιμο και προκαλεί διαφωνίες, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι η άρση του απορρήτου για παρακολουθήσεις από τις διωκτικές αρχές της τηλεφωνικής επικοινωνίας, της επικοινωνίας γενικότερα, κάποιου που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα. Το Σύνταγμά μας - και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό - επιτρέπει την παρακολούθηση υπό προϋποθέσεις, αλλά το ζητούμενο είναι εάν μπορούμε και έξω από την ποινική διαδικασία, όταν έχουμε κάποιον ύποπτο, να τον παρακολουθούμε».

Στη συνέχεια, όμως, ο Μ. Σταθόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται την άρση του δικαστικού απορρήτου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν... «δικαστικές εγγυήσεις». Η πρώτη από τις εγγυήσεις, κατά την άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι να παρεμβάλλονται και «δικαστές που θα αποφασίζουν και όχι μόνο οι εισαγγελείς». «Ο εισαγγελέας, συνεχίζει ο Μ. Σταθόπουλος, θα εισηγείται και αν υπάρχει ανάγκη επείγουσα για το θέμα, μπορεί να συγκαλείται επειγόντως το Δικαστικό Συμβούλιο». Η δεύτερη εγγύηση είναι «να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις» και όχι «μια απλή καταγγελία».

Για το ζήτημα των εξετάσεων του DNA των υπόπτων για τρομοκρατία, ο υπουργός αναγνωρίζει τα συνταγματικά προβλήματα που υπάρχουν από την άρνηση κάποιου να δεχτεί να υποβληθεί στη σχετική εξέταση. «Αν αρνηθεί κάποιος, λέει ο Μ. Σταθόπουλος, δεν μπορείς με τη βία να τον εξαναγκάσεις, αυτό θα είναι επέμβαση στην προσωπική ελευθερία». Παράλληλα, αναφέρει ότι προβλήματα αυτής της μορφής δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη. «Εδώ το ζήτημα δεν το έχουμε εξετάσει», κατέληξε ο Μ. Σταθόπουλος.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα ληφθούν μέτρα για επιεικέστερη μεταχείριση των μετανοούντων που βοηθούν τις διωκτικές αρχές, την προστασία των μαρτύρων, δικαστών κλπ., καθώς και τη συγκρότηση των δικαστηρίων αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές για υποθέσεις τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ