Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΝΗΣΙΑ
Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχές και καταιγίδες), που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν προχτές και σε νησιά της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό στα περισσότερα ήταν η μεγάλη και, σε πολλές περιπτώσεις, καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών που έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή στην απεργία πολλών κλάδων.

Η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί από την ίδρυση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη Ρόδο ήταν η προχτεσινή, ενώ αντίστοιχη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία. Είναι ενδεικτικό ότι, νωρίς το πρωί την ημέρα της απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Μιραμάρε» της εταιρείας «Aquis» και κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα, δηλώνοντας ότι το κίνημα στο νησί δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε μια απόλυση εργαζόμενου, καθώς και να απορρίψει η εργοδοσία κάθε σκέψη μείωσης των μισθών των εργαζομένων. Στη συνέχεια, οι 40 περίπου εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο ακολούθησαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν τόσο στην απεργία, όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση. Πάνω από το 90%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, των καταστημάτων (εμπόριο και επισιτισμός) στη Ρόδο «κατέβασαν ρολά» τη μέρα της απεργίας και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Κύπρου, το κεντρικό κομμάτι της Ρόδου.

«Λουκέτο» έβαλαν στα καταστήματα στην πόλη της Χίου οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, ενώ οι απεργοί συγκρότησαν μια από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην Απλωταριά και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Μαζικά ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι στη Μυτιλήνη, ενώ πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Καθολική ήταν και η ανταπόκριση των επαγγελματοβιοτεχνών που έκλεισαν τα καταστήματά τους. Από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζες και στην εφορία. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς, έφτασε στη Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου και επέστρεψε πάλι στην πλατεία Σαπφούς. Η μάχη της περιφρούρησης συνεχίστηκε και το απόγευμα στο λιμάνι μέχρι και τις 12 το βράδυ όπου δεμένα παρέμειναν τα δυο πλοία που βρίσκονταν στο νησί.

Παρά την καταιγίδα, μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Σάμο. Η συμμετοχή στην απεργία σε όλους τους κλάδους ήταν πολύ μεγάλη, ενώ, όπως συνδικαλιστές σημείωσαν, «η Σάμος νέκρωσε». Τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Σάμο παρέμειναν κλειστά με αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων Βαθιού, Καρλοβάσου, Μυτιληνιών και τα καταστήματα στον Επισιτισμό με απόφαση του Συλλόγου των επαγγελματιών του κλάδου.

Ανάλογη ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο, η οποία χαρακτηρίστηκε μια από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών. Τα καταστήματα έκλεισαν, τα γιαπιά νέκρωσαν, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο χώρο των ΟΤΑ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μύρινας, ακολούθησε πορεία στο ΙΚΑ όπου οι απεργοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη.

Από τις μαζικότερες ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Κω, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπάλληλων, των καθηγητών και δασκάλων, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε και στην Κάλυμνο.

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα στο παλιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου, για τους απεργούς Ικαριώτες που αψήφησαν τον πολύ άσχημο καιρό και την καταρρακτώδη βροχή και συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ από το πρωί δόθηκε σε διάφορους χώρους η μάχη της περιφρούρησης.

Στη Νάξο μαζική, επίσης, ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Παλιό Δημαρχείο, ενώ ακολούθησε πορεία στην παραλία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ