Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικά, με το βλέμμα στραμμένο στην κλιμάκωση

Χαιρετισμό απηύθυνε ένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας που διεκδικούν ζωή με δικαιώματα

MotionTeam

Χιλιάδες πύκνωσαν το μέτωπο αντίστασης στα μονοπώλια και στη Θεσσαλονίκη. Με το σύνθημά τους, «Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία», έδειξαν την προοπτική. Γέμισαν την πλατεία και το δρόμο (Οδός Εγνατία) μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Συντάχθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της πορείας οι οδηγοί φορτηγών και αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες με τα οχήματά τους. Μέσω των κεντρικών οδών (Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία, Αντιγονιδών, Καραολή Δημητρίου), οι διαδηλωτές κατέληξαν στο κτίριο της ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο περικύκλωσαν συμβολικά.

Εργάτες και υπάλληλοι από κάθε κλάδο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΕΒΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές που άφησαν τις τάξεις για ένα ζωντανό μάθημα αντίστασης στην πολιτική που συγχωνεύει την εκπαίδευση, καταργεί δικαιώματα για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, φοιτητές και σπουδαστές, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ηταν όλοι εκεί. Μαζί με τους εργάτες της ΕΛΒΟ που παλεύουν για να γίνει 100% δημόσια, τους εργάτες στις εργολαβίες που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, του ΑΓΝΟ, του «Μπεληγιάννη», του «ΠΛΑΙΣΙΟ», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, αντιδρώντας στην επίθεση των εργοδοτών που θέλουν να καταργήσουν τις ΣΣΕ και να επιβάλουν μισθούς πείνας και δουλειά - λάστιχο.


MotionTeam

Ο Βασίλης Λέκκας χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση με την μπαλάντα του κυρ Μέντιου. Στην κιθάρα τον συνόδευσε ο Αντώνης Κουμανδράκης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Παπαδόπουλος από την ΠΑΣΕΒΕ, ο Κώστας Καπνιάς από το ΜΑΣ, ο Αρης Μερκενίδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ.

Από το βήμα, ο Γκάνι, εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας που στεγάζονται στον 7ο όροφο του ΕΚΘ και χτες συμπλήρωσαν 30 μέρες απεργίας, ενημέρωσε για την κρίσιμη φάση στην οποία μπαίνει ο αγώνας τους. Προχτές 6 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και οι 4 κρατήθηκαν για νοσηλεία. «Είναι εργάτες, συνάδελφοί σας, στις οικοδομές, στα χωράφια, δουλεύουν στα μαγαζιά και στα σπίτια σας. Απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους και είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τον αγώνα για να βγουν από το σκοτάδι και να περάσουν στο φως».

Ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, κεντρικός ομιλητής, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τους μετανάστες εργάτες - απεργούς πείνας και κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική της: «Είναι αδίστακτη. Πριν έχουμε τον πρώτο νεκρό, απαιτούμε από την κυβέρνηση, που είναι συνένοχη για το κύμα προσφύγων αφού συμμετέχει στους πολέμους που το προκαλούν, που είναι συνένοχη στην ευρωπαϊκή πολιτική που τους εγκλωβίζει στη χώρα: Νομιμοποίηση όσων θέλουν να μείνουν, ταξιδιωτικά έγγραφα σ' όσους θέλουν να φύγουν».


MotionTeam

Και κατέληξε: «Σήμερα, με τη μεγάλη απεργία, βάλαμε τα θεμέλια της αμέσως επόμενης, ακόμα μεγαλύτερης. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ και τις επιτροπές του σε κάθε χώρο δουλειάς. Εχουμε ο καθένας μας ευθύνη. Εχουμε τη σιγουριά για την τελική νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ