Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παλικαρίσια απάντηση στην τρομοκρατία

Τη σκληρή μάχη της περιφρούρησης, που ξεκίνησε χαράματα, διαδέχτηκε μια ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση

Από την περιφρούρηση στον ΟΛΠ
Από την περιφρούρηση στον ΟΛΠ
Μία από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις έζησε την περασμένη Τετάρτη το πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι, γυναίκες της εργατικής τάξης, απόμαχοι της δουλειάς έστειλαν ηχηρό το αισιόδοξο μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Για τη μαζικότητα της πορείας έστελνε μηνύματα από νωρίς η μάχη της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας, που είχε ξεκινήσει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, από τα ξημερώματα, πάνω στους καταπέλτες των πλοίων, μπροστά στις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού και του εργασιακού γκέτου της πολυεθνικής COSCO, των μεγάλων επιχειρήσεων και των εργοστασίων ελαιουργοσαπουνοποιίας, με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, γυναίκες της εργατικής τάξης, με τη σφραγίδα της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Οι ταξικές πρωτοπόρες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με την τρομοκρατία και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς σε χώρους δουλειάς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, η οποία ανάγκασε εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά από τις 4.30 το πρωί, ενώ δεν επέτρεψε στη νυχτερινή βάρδια να σχολάσει στην ώρα της, έχοντας εργαζόμενους στο πόδι πάνω από 12 ώρες! Υψωσαν την ασπίδα της εργατικής αλληλεγγύης γύρω από τους απεργούς ναυτεργάτες κουρελιάζοντας με τη δύναμη της ταξικής ενότητας το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης στα καράβια.


Ετσι πολύ πριν από τις 10.30 το πρωί όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού, εργατόκοσμος είχε αρχίσει να καταφτάνει από κάθε πλευρά του Πειραιά, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το αδιαχώρητο. Ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Χαιρέτισε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών.

Με τους νεολαίους εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές σχολείων να είναι οι μπροστάρηδες και ανεμίζοντας τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε η πορεία που με τον παλμό της, τα απανωτά της συνθήματα, όπως «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», ξεσήκωσε το κέντρο του Πειραιά. Ολα τα μπλοκ, όπως των εργατών της Ζώνης, των ναυτεργατών, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων στους δήμους, των εκπαιδευτικών, των ΕΒΕ ήταν ενισχυμένα με νέες δυνάμεις. Ξεχωριστό ήταν το μπλοκ των γυναικών της ΟΓΕ. Το όλο σκηνικό συμπλήρωναν τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι, ενισχύοντας την περιφρούρηση στα καράβια, που συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Στην απεργιακή κινητοποίηση του Πειραιά παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ. Επίσης παραβρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων» Νίκος Λιαπάκης κ.ά.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Το μπλοκ της ΟΓΕ
Το μπλοκ της ΟΓΕ
Η απεργία των ναυτεργατών με μπροστάρηδες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και την αλληλεγγύη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ συνεχίζεται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία. Ωστόσο, χτες και ενώ άρχισαν να καταγράφονται θετικά αποτελέσματα στον αγώνα τους, οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ ξεκίνησαν ...τα παζάρια με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Πρόκειται για πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Κατά παράβαση και αυτής της νομοθεσίας, της «κομμένης» στα μέτρα των εφοπλιστών, είναι γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, οι ναυτεργάτες δουλεύουν μέχρι εξάντλησης αφού η οργανική τους σύνθεση (αριθμός πληρώματος) είναι ελλιπής, παραβιάζουν κανόνες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χτες τα ξημερώματα η εταιρεία «IRIS MARITIME», πλοιοκτήτρια του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «RUZGAR», αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ασφάλιση του πλοίου στο ΝΑΤ, την εφαρμογή της ΣΣΕ και να ναυτολογήσει τους 21 ναυτεργάτες που λείπουν από την οργανική του σύνθεση. Λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία, ήρθε η πλειοψηφία της ΠΝΟ να συμφωνήσει με την εταιρεία να ναυτολογηθούν 7 λιγότεροι! Με τη συμφωνία των πλειοψηφιών στις διοικήσεις της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) - με πρόεδρο τον Αν. Νταλακογιώργο στέλεχος του ΣΥΝ και της ΑΠ - και της Ενωσης Θαλαμηπόλων (ΠΕΑΘΕΝ), αυτοί που θα κοπούν θα είναι 4 ναύτες και 3 θαλαμηπόλοι!

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες για την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία, καταδικάζουν την υπονομευτική στάση του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, του οπορτουνισμού και τους καλούν με οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ