Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιλαϊκή λαίλαπα

Τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Στη διάρκεια χτεσινής πρωινής εκπομπής στη ΝΕΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε σαφές πως οι ατομικές συμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το «κενό» των επιχειρησιακών. Δηλαδή, όπου δεν υπογράφονται επιχειρησιακές, θα προωθούνται οι ατομικές. Ασφαλώς, ο Β. Κεγκέρογλου δεν «κόμισε γλαύκας», αφού πρόκειται για μια πρακτική που η εργοδοσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο. Ωστόσο, με αυτά τα λόγια του, έδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι εργοδοσία και κυβέρνηση βαδίζουν στην ίδια κατεύθυνση και έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους. Κοινό μέτωπο για την ολοκληρωτική αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με τελικό στόχο τη μείωση των μισθών - είτε αυτή εκφράζεται με τις επιχειρησιακές, είτε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας - προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη.

Ταυτόχρονα, ο Β. Κεγκέρογλου, στην ίδια εκπομπή, προσπάθησε να βαφτίσει «το κρέας - ψάρι», όταν είπε πως θα ενισχυθούν οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», μέσω των γνωστών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, η κυβέρνηση ενισχύει την «επιχειρηματικότητα» με λεφτά των εργαζομένων και των ανέργων και, την ίδια στιγμή, όταν τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν χρήματα για την προστασία των ανέργων, η μόνιμη επωδός του υπουργείου είναι «δεν υπάρχουν λεφτά». Μάλιστα, η προπαγανδιστική αλχημεία των κυβερνώντων προχώρησε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός ισχυρίστηκε πως στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» εντάσσονται και εταιρείες μέχρι 80 εργαζόμενους. Προφανώς, λοιπόν, εδώ δε μιλάμε απλά για την ενίσχυση κάποιων μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά για την ουσιαστική ενίσχυση του κεφαλαίου με λεφτά της εργατιάς. Συνεπώς, χτυπάει και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι δε θα μπορούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, γίνεται σαφές πως ο εχθρός εργαζομένων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων είναι ενιαίος και όπως ενιαία επιτίθεται, έτσι ενιαία πρέπει να πάρει την απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ