Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Στη δούλεψη των πολυεθνικών με ενιαία στρατηγική

Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα από τις Συνόδους των δυο κομμάτων που έγιναν σε Αθήνα και Ελσίνκι

Η στρατηγική της ΕΕ είναι ενιαία και την υπηρετούν από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Αυτές πρέπει να ηττηθούν για να βγει κερδισμένος ο λαός
Η στρατηγική της ΕΕ είναι ενιαία και την υπηρετούν από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Αυτές πρέπει να ηττηθούν για να βγει κερδισμένος ο λαός
Να σπείρουν αυταπάτες στους λαούς της Ευρώπης για την προώθηση ενός δήθεν «προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», σαν διέξοδο από την κρίση, για την οποία δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός, αλλά η «θεοποίηση των αγορών» από τις συντηρητικές κυβερνήσεις της ΕΕ, επιχείρησαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στη διάρκεια των διήμερων εργασιών τους, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, εμφανής όσο και μάταιη ήταν η προσπάθεια να καταγραφούν σαν δύναμη στρατηγικά διαφοροποιημένη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στο Ελσίνκι. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες επιδόθηκαν σε δημαγωγικούς βερμπαλισμούς κατά του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», την ίδια στιγμή που υπεραμύνονταν της ανάγκης ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επιχειρούν με φαιδρότητες να αθωώσουν τη σοσιαλδημοκρατία και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια», αφού στα κράτη - μέλη πλειοψηφούν οι κυβερνήσεις από κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ.

Στο απόγειο της υποκρισίας, αναφέρουν ότι «το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν δίνει απάντηση στη σημερινή κρίση», κρύβοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων, σε όλα τα όργανα της ΕΕ, όπως και αυτές που αφορούν το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», παίρνονται με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος, αφού υπηρετούν κοινά συμφέροντα, του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Στο φόντο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι σοσιαλδημοκράτες επικρότησαν την υλοποίηση του αντιδραστικού κυβερνητικού προγράμματος και κατά το αναμενόμενο τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Στο ίδιο πνεύμα, οι σοσιαλδημοκράτες επιδίωξαν να αποπροσανατολίσουν το λαό, αποδίδοντας την κρίση στους «λάθους χειρισμούς» των «συντηρητικών κυβερνήσεων», καθώς «η συντηρητική Ευρώπη έχει θεοποιήσει τις αγορές και ζητάει από τους λαούς να τις υπηρετήσουν», όπως προκλητικά είπε ο Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση του οποίου, με σύμμαχο τη ΝΔ, πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα για την προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΕΣΚ καταθέτει προτάσεις διαχείρισης της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας, όπως η θέσπιση ενός «ευρύ ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές» και η καθιέρωση «φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη». Δηλαδή να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που θα μειώσουν τις «απώλειες» από την καταστροφή κεφαλαίου για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, εξασφαλίζοντας παράλληλα φτηνό χρήμα για τις επενδύσεις τους.

Τα ίδια λέει και το ΕΛΚ

Η επιβεβαίωση της στρατηγικής ταύτισης των σοσιαλδημοκρατών με τις πολιτικές δυνάμεις του Λαϊκού Κόμματος ήρθε από τις εργασίες του ΕΛΚ στο Ελσίνκι. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, σημειώνεται ότι «στο κείμενο πέντε σημείων», που υιοθέτησαν οι ηγέτες του ΕΛΚ, ζητούν στη Σύνοδο Κορυφής να εξευρεθεί «μία συνολική στρατηγική, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη», ενώ παράλληλα συμφωνούν ότι θα προωθήσουν το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι τάσσονται υπέρ μιας «περιοδικής επανεξέτασης» των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση των υφισταμένων συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες του ΕΛΚ συμφώνησαν επί της αρχής ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να μπορεί να δανείζει έως και 440 δισ. ευρώ.

Στη Σύνοδο, πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο οικοδεσπότης και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, δεν υπήρξε ομοφωνία, αλλά διαπιστώθηκε «ευρεία συναίνεση» επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, κάτι που επιβεβαιώνει και τις ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη σκλήρυνση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ, από τις αρχές του 2012.

Την ανάγκη να βρεθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση στην οικονομική κρίση επισήμανε και ο Α. Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ. Αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Εντα Κένι, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, υπογραμμίζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση στη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών.

«Τόνισα στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχα μαζί του ότι η χώρα του και η χώρα μας - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ΝΔ - επιμένουμε σε μια πολιτική χαμηλής φορολογίας και πάνω απ΄ όλα σε μια πολιτική ανάπτυξης. Πράγμα που πρέπει, επιτέλους, να κάνει και η Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ