Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΕΙΑ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες δεν θα αντέξει το πολιτικό μας σύστημα. Ηδη μοιάζει να μπάζει από παντού» (ο Π. Καψής στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: «Φτάσαμε να έχουμε ένα λεπτομερέστατο Σύνταγμα, που όπως και οι απλοί νόμοι, βρίθει νεκρών διατάξεων (...) Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα Σύνταγμα αρχών, παρά ένα ακόμη Σύνταγμα λεπτομερειών, όσο σημαντικές κι αν φαντάζουν αυτές σήμερα» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ: «Ενα βίαιο (...) πλήγμα κατά των κοινωνικών κεκτημένων, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί (...) αποκαλύφθηκε σε κείμενο εργασίας το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τις 25 Φεβρουαρίου. Με τίτλο "Βελτιωμένος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη", περιέχει τα πολεμοφόδια για μια πρωτοφανή αντικοινωνική επίθεση (...) που θα εξαπολυθεί αμέσως μόλις πάρει το "πράσινο φως" από τις Συνόδους του Eurogroup στις 11 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου (...) ζητείται ρητώς η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και η εξάρθρωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και της κοινωνικής ασφάλισης (...) αν το σχέδιο επιβληθεί, τότε η προσωρινή εργασία δεν θα είναι πια η εξαίρεση αλλά ο κανόνας (...) προβλέπει (...) την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον κατακερματισμό τους κατά κλάδο. Και ζητεί την "άρση κάθε ωραριακού ή γεωγραφικού εμποδίου στο άνοιγμα των αγορών" (...) το σπουδαιότερο (...) είναι η ιδέα του "φρένου στα χρέη", που θα επιβληθεί εκ των προτέρων στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στις κοινωνικές δαπάνες, με τροποποίηση των εθνικών Συνταγμάτων ώστε να συμπεριλάβουν την απαγόρευση των ελλειμμάτων (...) Η λιτότητα αποκτά μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά «Δρόμοι» στα ΝΕΑ).

ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: «Τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας προκειμένου να μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ