Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εμπαιγμός και νέα χαράτσια στο λαό

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη σχετική έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Την Εκθεση για τη δήθεν «καινοτόμο χρηματοδότηση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο», που εγκρίθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, γενικότερα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους οπορτουνιστές, καταψήφισε το ΚΚΕ. Η Εκθεση συνιστά κοροϊδία για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από το βάρβαρο πόλεμο του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού.

Η Εκθεση ορκίζεται στην εσωτερική καπιταλιστική αγορά της ΕΕ που τη θεωρεί ως «το πολυτιμότερο εργαλείο της ΕΕ», καθώς και στην «ανταγωνιστικότητα», στη διασφάλιση δηλαδή και αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Στην Εκθεση ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του κεφαλαίου, καθώς με έμφαση υπογραμμίζεται ότι «μία αύξηση των συντελεστών και του πεδίου εφαρμογής των υπαρχόντων φορολογικών μέσων (...) δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε επαρκή, ούτε βιώσιμη λύση».

Για να εξαπατήσουν όμως τους εργαζόμενους, καλούν την ΕΕ να θεσπίσει «φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», ύψους 0,01%, σαν δήθεν «δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης» στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους και προσπάθεια περιορισμού της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Απορρίπτουν την πρόταση του ΚΚΕ για φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου με 45%, γιατί δε θέλουν να θίξουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και την ίδια ώρα αυξάνουν την άμεση φορολογία στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους αυτοαπασχολούμενους, εκτινάσσουν στα ύψη την έμμεση φορολογία, που πλήττει βάναυσα το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Ο «φόρος χρηματιστικών συναλλαγών» δεν αποτελεί φορολογία του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά έναν ακόμη έμμεσο φόρο, αφού το τραπεζικό κεφάλαιο θα τον μετακυλίσει στους εργαζόμενους και το λαό. Εχουν μάλιστα το θράσος κοντά σε αυτόν το νέο έμμεσο φόρο να προτείνουν και μία ολόκληρη σειρά μέτρων δήθεν «καινοτόμου χρηματοδότησης», όπως την ονομάζουν, που αποτελούν νέα φοροεπιδρομή και χαράτσια στο λαϊκό εισόδημα. Προτείνουν «φόρο εκπομπών άνθρακα», «εισφορά αλληλεγγύης στα αεροπορικά εισιτήρια», μέχρι και «παγκόσμιο λαχείο», δηλαδή παγκόσμια λαχειοφόρο για την αντιμετώπιση της πείνας! Κι όλη αυτή την προκλητική κοροϊδία θέλουν να την εμφανίσουν στους λαούς σαν φορολόγηση των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση, χωρίς να χτυπηθούν αποφασιστικά τα κέρδη των μονοπωλίων και, ταυτόχρονα, καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ξεσκεπάσουν και να καταγγείλουν τούτη τη θρασύτατη απάτη του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, και τα κράτη - μέλη της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο σοκ για τα νοικοκυριά με αύξηση φόρων στα καύσιμα από 1/1/2023 (2022-09-02 00:00:00.0)
Κέρδη για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό πίσω από τη συζήτηση για «δίκαιη φορολόγηση» (2019-12-18 00:00:00.0)
ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου (2018-04-05 00:00:00.0)
Δώρο στα μονοπώλια (2011-03-20 00:00:00.0)
Εκρηκτική αύξηση των φόρων (1999-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ