Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Βασίλης ΑναγνωστόπουλοςΝομάρχης Καρδίτσας: «Δεν απομονώνω το πρόβλημα που έχει προκύψει με το απεμπλουτισμένο ουράνιο στους στρατιώτες του Κόσσοβου. Οι πράξεις βομβαρδισμού της Βαλκανικής, της πρώην Ενοποιημένης Γιουγκοσλαβίας είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έτσι θα 'πρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από τους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι αδιανόητο Ευρωπαίοι να βομβαρδίζουν Ευρωπαίους, όταν γνωρίζουν τα αποτελέσματα από το "σύνδρομο του Κόλπου", να επιτρέπουν αυτού του είδους τις ενέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Για τη χώρα μας, δε, είναι ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη, καθώς αφορά άμεσα γειτονικό κράτος. Εκφράζω την ευχή, η καταστροφή που επέρχεται να είναι στη μικρότερη δυνατή έκταση. Και θα 'θελα να τονίσω ότι η συνείδηση του συνόλου του ελληνικού λαού, προηγήθηκε από τις ανησυχίες των κυβερνώντων».

Θανάσης Κοκκινούλης, Δήμαρχος Πλατυκάμπου Λάρισας: «Ολα αυτά τα λέγαμε, τα είχαμε επισημάνει κατά την περίοδο των βομβαρδισμών, αλλά η κυβέρνηση κώφευε. Τώρα ήρθε η ώρα να εισπράξει τα "επιτίμια της προδοσίας". Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Κυριάκος Μήτρου, Δήμαρχος Βόλου: «Στην εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων, ιδιαιτέρως χρήσιμων, μας οδηγεί η υπόθεση της μόλυνσης των Βαλκανίων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η υποκρισία, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια, όπως λέει και ο λαός μας, ο οποίος ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Οι αρμόδιοι φορείς, συνειδητοποιώντας έστω τώρα την επικινδυνότητα της κατάστασης πρέπει, χωρίς υπεκφυγές, να ενημερώσουν υπεύθυνα τον ελληνικό λαό και να προχωρήσουν στη λήψη κάθε ενδεικνυόμενου μέτρου διασφάλισης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα για όλους τους Ελληνες, οι οποίοι εποχούνται και, δυστυχώς, παραμένουν ακόμα στο Γιουγκοσλαβικό έδαφος. Μας θλίβει, τέλος, η μοίρα των θυμάτων πολέμου. Η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν όχι "εχθροί μιας παγκόσμιας Τάξης" ή "πολέμιοι της ειρήνης", αλλά τα μυριάδες αθώα θύματα, όπως τα παιδιά των Σέρβων, των Κοσσοβάρων, των Μαυροβούνιων, οι επόμενες γενιές, η ζωή και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».


Χρήστος Τέγος, Δήμαρχος Καρδίτσας: «Βιώνουμε με τον πλέον δραματικό τρόπο τις συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για συνέπειες που οι τρομακτικές τους διαστάσεις ακόμα δεν έχουν καταγραφεί, αφού είναι γνωστό πως οι επιδράσεις της ραδιενέργειας είναι μακροπρόθεσμες και ο μακάβριος κατάλογος των ασθενειών και θανάτων μόλις τώρα έχει ανοίξει. Οι ειδικοί επιστήμονες με την έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση τους, δυστυχώς, δε μας δίνουν περιθώρια παρερμηνειών και αμφισβητήσεων για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή.

Γνωρίσαμε καλά τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτού του στυγερού εγκλήματος σε βάρος της ανθρωπότητας. Είναι αυτοί, που για 78 μέρες σκόρπιζαν το θάνατο και τη ραδιενέργεια στο όνομα δήθεν της ειρήνης. Είναι αυτοί που αιματοκύλησαν κατ' επανάληψη πολλά σημεία του πλανήτη μας και υποθήκευσαν τη ζωή και την υγεία πολλών γενεών, βαφτίζοντας τα εγκλήματά τους "ανθρωπιστική βοήθεια" και αναγορεύοντας τον εαυτό τους "ελευθερωτή" και "τιμωρό". Κανένας ιστορικός του μέλλοντος δεν πρόκειται να τους δικαιώσει.

Τεράστιες, όμως, είναι και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συνυπέγραψε για την εκτέλεση του εγκλήματος, που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους ΝΑΤΟικούς, διευκολύνοντας στην εφαρμογή των σχεδίων τους σε βάρος των λαών της περιοχής. Κυρίως, όμως, είναι υπόλογη για την αποστολή στρατευμάτων εκτός των συνόρων γνωρίζοντας εκ των προτέρων, όπως αποκαλύπτεται, τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια για την υγεία και τη ζωή τους. Η εμμονή της για την παραμονή των στρατιωτών σε περιοχές που η ραδιενέργεια έχει ακουμπήσει σε θανατηφόρα επίπεδα είναι φυσικό να προκαλεί και να εξοργίζει τον καθένα μας.

Η υποτίμηση του προβλήματος, η μετάθεση ευθυνών και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού δεν πρόκειται να παραπλανήσουν κανένα μας. Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με το φιλειρηνικό κίνημα και καλούμε την κυβέρνηση να δρομολογήσει την άμεση επιστροφή των στρατιωτών στην πατρίδα μας και την εγγραφή των φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια.


Είναι προφανές ότι σαν Δήμος Καρδίτσας και πρωτοβουλίες θα πάρουμε, όπως και στο παρελθόν και στηρίζουμε τις εκδηλώσεις των φορέων που κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ