Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει προτάσεις ενσωμάτωσης και αποδοχής...

Σπ. Χαλβατζής: Με μερεμέτια δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Στη λογική των «εφικτών προτάσεων» επιχείρησε να περιορίσει τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και τη συνεχή χειροτέρευση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης κατηγόρησε το ΚΚΕ, την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ επειδή δε συμμετέχουν στο στημένο διάλογο για τα αγροτικά, που γίνεται στις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι η Επερώτηση του ΚΚΕ αποτελεί «συνολική άρνηση, γιατί όπως είναι διατυπωμένη κεφαλαιοποιεί τη συνολική άρνηση στην πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση στον αγροτικό χώρο».

Ο υπουργός ζήτησε «εφικτές προτάσεις» (δηλαδή διαχειριστικές) και είπε ότι η πρόταση «για απομονωμένη Ελλάδα και ελληνική γεωργία δεν είναι μια πρόταση που στη σημερινή πραγματικότητα μπορεί να έχει εφαρμογή».

Κατά τον Κ. Σκανδαλίδη η συμμετοχή μας στην ΕΕ «έχει δυσκολίες αλλά έχει και τα πλεονεκτήματά» της, αφού, όπως είπε, το 40% της αξίας της γεωργικής παραγωγής αντιστοιχεί με εισροή κοινοτικών πόρων. Ισχυρίστηκε δε ότι αυξάνεται η γεωργική απασχόληση και είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αισθητή βελτίωση του ισοζυγίου, αφού από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα, πήγε στα 2,8 δισ. το 2010, ενώ υπήρξε και αύξηση κατά 6% των εξαγωγών σε σημαντικούς τομείς όπως το κρέας, το βαμβάκι και άλλα προϊόντα.

Αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα είπε ότι είναι ένας πιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να σταθεί στην αγορά, ενώ για τον ΕΛΓΑ ανέφερε ότι είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, που πρέπει να έχει ένα στοιχειωδώς ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πρέπει, είπε, να παίρνει την εισφορά και ισχυρίστηκε ότι για το 2011 για κάθε ένα ευρώ που βάζει ο αγρότης στην εισφορά του το κράτος βάζει 1,5 ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «γιατί τότε θα φτωχύνουμε όλοι, αν υπολογίσουμε ότι δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που λέτε, να τα ρίξουμε όλα κάτω και να αποφασίσει ένα άλλο πολιτικό σύστημα πώς θα μοιραστεί ο πλούτος στη χώρα».

Είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για στροφή στην αγροτική παραγωγή, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων και προσπαθεί να διαμορφώσει «ένα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό αγροτοδιατροφικό μοντέλο».

Σχετικά με το αίτημα για την αύξηση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει με βάση τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών και το ίδιο ισχύει και με την αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου.

Τέλος αναφερόμενος στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είπε ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού και η χώρα μας εκτός των άλλων θα επιβαρυνθεί και από την ανακατανομή σε σχέση με τις νέες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ και η κυβέρνηση μέσα από τις διαπραγματεύσεις προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τη μείωση των πόρων.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απάντηση τους ισχυρισμούς του υπουργού Γεωργίας έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Αναφερόμενος στη μη συμμετοχή του Κόμματος στο διάλογο της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν πρόκειται για διάλογο, αφού οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις που γίνονται έχουν χαρακτήρα φιέστας όπου όλα είναι προαποφασισμένα και το μόνο που δέχονται οι κυβερνώντες είναι κάποιες μικροδιορθώσεις σε κάποιες λεπτομέρειες.

Αναφορικά με την ΑΤΕ, είπε ότι η προοπτική ιδιωτικοποίησής της θα οδηγήσει στην πτώχευση εκατοντάδες μικρομεσαίους αγρότες, αφού η ΑΤΕ, εκτός των άλλων, έχει υποθηκευμένα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τη στήριξη της ΝΔ φέρνει δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί και τόνισε:

«Η στρατηγική σας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η στρατηγική της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, οδηγεί στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οταν μιλήσαμε και προβλέψαμε αυτήν την προοπτική, όταν πριν από χρόνια μιλούσαμε στους αγρότες για αυτήν την προοπτική, μας λέγατε ότι καταστροφολογούμε, κινδυνολογούμε και τρομοκρατούμε τη μικρομεσαία αγροτιά».

Λέγαμε, τόνισε, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, θα διώξει τους μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, ότι θα οδηγήσει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, είπε ο Σπ. Χαλβατζής και ανέφερε ότι σήμερα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας ξοδεύονται από 5-6 δισ. ευρώ, ενώ προϊόντα, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, εισάγονται, ενώ στο παρελθόν είχαμε και εξαγωγές.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θεωρεί ότι τα μερεμέτια και οι μικροδιορθώσεις δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για αυτό υποστηρίζουμε και παλεύουμε και ενισχύουμε το συντονισμό της πάλης και της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς, με την εργατική τάξη, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στην προοπτική του αγώνα για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που θα ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση και για αυτό στηρίζουμε αγώνες με προοπτική ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τα άλλα κόμματα

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του πιστεύει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, βοήθησε με αρκετά χρήματα τους Ελληνες αγρότες και το μόνο που βρήκε να πει για την κυβερνητική πολιτική ήταν ότι από την ομιλία του υπουργού δεν κατάλαβε «ποιο είναι το μοντέλο της κυβέρνησης και πού θέλει να κατευθύνει την αγροτική πολιτική και τη στήριξη της κτηνοτροφίας».

Ο Α. Ροντούλης, από το ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι θα αποφύγει «τον πειρασμό να ασκήσει κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, γιατί είναι το μόνο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος» και είπε ότι ο υπουργός Γεωργίας περιορίστηκε σε γενικολογίες.

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Ε. Πασχαλίδου είπε ότι το κόμμα της ζητάει «αλλαγή στάσης για τη διάσωση της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας και ανέφερε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί αλλαγές και ρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο γεωργικός τομέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ