Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΕΜ
Ασυδοτούν σε βάρος της ανθρώπινης ζωής

Επιστολή - καταγγελία της Ομοσπονδίας   για την άρνηση των εργοδοτών να εφαρμόσουν τους νόμους για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Την άρνηση του συνόλου σχεδόν των εργοδοτών να εφαρμόσουν τους νόμους για την Υγιεινή και Ασφάλεια (όπως το Νόμο 1568/85, το ΠΔ 17/96 κ.ά.) και τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς, καταγγέλλει σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, με αφορμή τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή η ΠΟΕΜ, «το τελευταίο διάστημα στον κλάδο έγιναν αρκετά ατυχήματα και μάλιστα ορισμένα από αυτά θανατηφόρα με πιο πρόσφατα αυτά στο Χαλυβουργείο Μαγνησίας και στη ΣΟΒΕΛ Αλμυρού του Κ. Στασινόπουλου, καθώς και σε συνεργείο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία το ΠΔ 17/96 άρθρο 8, υποχρεώνει τους εργοδότες να έχουν γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, ιδιαίτερα για ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους. Σύμφωνα όμως με την ενημέρωση που έχει 37 συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο Μέταλλο δεν έχουν εφαρμόσει το άρθρο 8 του ΠΔ 17/96.

Πρόκειται για τις: ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, ΚΑΖΗΣ, ALSTOM, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ και ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ στο Κρυονέρι, ΙΝΤΡΑΚΟΜ στο Κορωπί, ΝΑΥΣΙ, ΕΛΣΑ στο Πειραιά, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ και ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ στην Ελευσίνα, ΒΙΕΧ, ΕΒΟ στη Μάνδρα, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΜΕΤ - ΚΑ, ΣΤΑΛΚΟ, ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, ΒΙΟΣΩΛ, ΕΒΙΕΣΚ στο Βόλο, ΧΑΛΥΨ, ΕΛΒΟ, ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα Ασπρα Σπίτια, ΑΛΚΑΤΕΛ, ΣΟΥΛΙΣ στη Λαμία, ΣΝΕΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ στα Οινόφυτα, ΔΙΑΜΑΝΤ - ΒΙΝΤΕΡ στη Θήβα, ΔΑΡΙΓΚ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΑΥΛΙΔΑΣ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ και ΚΕΜ στη Χαλκίδα, ΕΒΟ στο Αίγιο και ΦΟΥΛΓΚΟΡ, ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ στην Κόρινθο.

Η ΠΟΕΜ στην επιστολή ζητάει από το υπουργείο Εργασίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ) να ελέγξει τα παραπάνω εργοστάσια για το αν εφαρμόζουν ή όχι το ΠΔ 17/96. Ζητάει ακόμα απάντηση από το υπουργείο για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει προς τους εργοδότες ώστε «να εφαρμόσουν τους νόμους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων για να μη θρηνούμε συνεχώς θύματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ