Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Μεσίτης» των πολυεθνικών ο υπουργός Αμυνας

Ζητάει από την Κομισιόν να επανεξετάσει το πρόστιμο που επιβαρύνει τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία

Οι πολυεθνικές λυμαίνονται υποδομές και στρατηγικούς τομείς, που θα μπορούσαν να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και της εθνικής άμυνας, αν βρίσκονταν κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας

Eurokinissi

Οι πολυεθνικές λυμαίνονται υποδομές και στρατηγικούς τομείς, που θα μπορούσαν να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και της εθνικής άμυνας, αν βρίσκονταν κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας
Νέα επεισόδια καταγράφονται στο σκάνδαλο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές που λυμαίνονται τον πλούτο του λαού. Ενα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των Ναυπηγείων από την γερμανική Thyssen Group σε εκπρόσωπο της αραβικής εταιρείας Abu Dhabi Mar, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται τώρα για λογαριασμό της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας να ζητάει από την ΕΕ διευθετήσεις για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2008 και το 2010, λόγω της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης στα ναυπηγεία.

Συγκεκριμένα, ζητείται από τα Ναυπηγεία να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσά προσαυξημένα με τους αναλογούντες τόκους, που συνολικά ανέρχονται σε 539 εκατ. ευρώ, ως πρόστιμο έναντι του αρχικού ποσού της αποκαλούμενης από την Επιτροπή «κρατικής ενίσχυσης», ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η νέα ιδιοκτήτρια εκβιάζει με αποχώρηση από τα Ναυπηγεία αν ισχύσει το πρόστιμο και γι' αυτό ο Π. Μπεγλίτης συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ. Αλμούνια, ζητώντας να επανεξετάσει το θέμα.

Παίρνοντας εξόφθαλμα το μέρος των «επενδυτών», που έβαλαν στο χέρι τα Ναυπηγεία με τον όρο να κλείσουν όλα τα τμήματα πλην του στρατιωτικού, το οποίο χρηματοδοτείται αφειδώς από τις κρατικές παραγγελίες, ο Π. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι «κανένας επενδυτής δεν θα έβγαζε από την τσέπη του 539 εκατ. ευρώ για να τα δώσει, πέραν του άλλου κόστους επένδυσης, για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων στο Ελληνικό Δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ