Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μισθοί 265 ευρώ;

Τι ακριβώς σημαίνουν για το λαό οι επενδύσεις των Γερμανών - και γενικότερα οι επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών, ντόπιων, ξένων κ.λπ. - αναδεικνύει το ρεπορτάζ της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με αφορμή την επίσκεψη του Φ. Ρέσλερ και των Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για να είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας. Ο δρόμος γι' αυτό είναι μακρύς και περνάει μέσα από οδυνηρές περικοπές μισθών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το 2008, τελευταίο έτος πριν από την κρίση, στην Ελλάδα ο μέσος μισθός ανερχόταν σε 1.727 ευρώ. Στη Βουλγαρία, το βόρειο γείτονα της Ελλάδας και μέλος της ΕΕ από το 2007, το αντίστοιχο ποσό είναι 265 ευρώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να αντισταθμίσει αυτή τη διαφορά και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει».

Εκείνο, δηλαδή, που αναδεικνύει η αστική γερμανική εφημερίδα, είναι ότι για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική και να συρρεύσουν οι επιχειρηματίες για να κάνουν μπίζνες πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, δηλαδή να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα, ουσιαστικά, καταθέτει και πρόταση: Να φτάσουν οι μισθοί στην Ελλάδα κάτω από το επίπεδο που είναι στη Βουλγαρία.

Δεν πρόκειται για «εφεύρεση» της εφημερίδας, αλλά για τους πόθους του κεφαλαίου, που θέλει να κατακλέβει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και για αντάλλαγμα να τους δίνει ένα ξεροκόμματο. Εκεί θέλουν να φτάσουν τον ελληνικό λαό. Ομως, τις εξελίξεις μπορεί να τις καθορίσει ο ίδιος ο λαός με την ένταση της ταξικής πάλης και τη διεκδίκηση να είναι ο ίδιος ο λαός κύριος του πλούτου που παράγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ