Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την επίθεση στον εχθρό λαό

Προπαγάνδα και απειλές για την ενσωμάτωση των αντιδράσεων στη βάρβαρη πολιτική που υπηρετεί με τους συμμάχους της

Σήμερα να μην πέφτει καρφίτσα στην Αθήνα και παντού. Ολοι με το ΠΑΜΕ, ενάντια σ' αυτούς που τρομοκρατούν και επιτίθενται στο λαό
Σήμερα να μην πέφτει καρφίτσα στην Αθήνα και παντού. Ολοι με το ΠΑΜΕ, ενάντια σ' αυτούς που τρομοκρατούν και επιτίθενται στο λαό
Τρομοκρατικά διλήμματα, τη συγκρότηση ενός ακόμα πιο επιθετικού, αστικού, αντιλαϊκού μετώπου και την ένταση της κρατικής καταστολής, επιστρατεύει η κυβέρνηση μετά και τις χτεσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μη φουντώσουν κι άλλο οι λαϊκοί αγώνες. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με το πολυνομοσχέδιο και με δεδομένη την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε μέσο να αναχαιτίσει τη λαϊκή οργή.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές της κυβέρνησης να ψηφίσουν τα αντιδραστικά μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «δε λογοδοτούμε στους ψηφοφόρους». Εμφανίζοντας σαν μονόδρομο την εξόντωση του λαού, υποστήριξε: «Κάθε άρθρο του πολυνομοσχεδίου αποτελεί ένα επιχείρημα και μία δέσμευση προς τους εταίρους μας. Η ψηφοφορία της Πέμπτης θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παζαρέψει μεγάλο κούρεμα του κρατικού χρέους, θέτοντας σαν μοναδική προϋπόθεση να διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για το ντόπιο κεφάλαιο στον επιμερισμό της ζημιάς. Μ' αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει επί τάπητος όλα τα αντιδραστικά σχέδια ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Κορυφώνεται το εσωκομματικό θέατρο

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κάτω από την πίεση του λαού, συνεχίζονται το θέατρο και οι ελιγμοί των «διαφωνούντων» ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Η Λ. Κατσέλη, που χτες ψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις συμβάσεις, στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που θα καταθέσει σήμερα στη συζήτηση. Φήμες ήθελαν και την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Νταλάρα να υποστηρίζει ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο, όπως και δυο ακόμα κυβερνητικοί βουλευτές.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι «τελικά θα βρεθεί λύση» και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και από τους 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να αντέξουμε στον πόλεμο για να κερδίσει η χώρα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα «σταθούν στο ύψος τους». Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε για πολλοστή φορά ότι «η ψήφιση του άρθρου 37 είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου, σε προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εξαπέλυσε από το βήμα της ΚΟ φραστική επίθεση στους δικαστές και στους τραπεζίτες. Αναφερόμενος ειδικότερα στις τράπεζες, υποστήριξε ότι σε μια περίοδο κρίσης «χρηματοδοτούν εκτός τραπεζικών κριτηρίων ένα κανάλι που έχει χρέη πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να επιβιώσουν». Πίσω από τις υποκριτικές κορόνες, επιχείρησε να κρύψει ότι η κυβέρνηση μπουκώνει με ζεστό χρήμα το τραπεζικό κεφάλαιο. Για τους δικαστές είπε ότι είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι, αλλά δε δέχονται περικοπές στις αποδοχές τους.

Σχέδια χειραγώγησης του λαού

Συγχρόνως, μετά το θέατρο του Γ. Παπανδρέου με τον Αν. Σαμαρά, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" για να αποφύγουμε τις εκλογές ναυάγησε», υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «πολιτικές εξελίξεις» μετά την Κυριακή.

«Αν δεν βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση του χρέους, εγώ δεν πάω σε εκλογές», φέρεται να ανέφερε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, όπως υποστήριζαν συνεργάτες του δεύτερου. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε σαν έμμεση αναφορά για προσφυγή στις κάλπες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως να υποστηρίζει ότι «εκλογές θα γίνουν το 2013».

Τέλος, συνεχίζοντας χτες τις συναντήσεις με εκπροσώπους της πλουτοκρατίας που κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες του «ΣΚΑΪ» (οικογένεια Αλαφούζου) και τον Μ. Κυριακού, ιδιοκτήτη του ομίλου ΑΝΤ1. Οπως και στην προηγούμενη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του «Μέγκα» και άλλων ΜΜΕ, Ψυχάρη και Μπόμπολα, τους ζήτησε «στήριξη για τη διαχείριση της κατάστασης», υποστηρίζοντας ότι «μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει μια λύση ή το περίγραμμα της λύσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφοροποιήσεις άνευ ουσίας (2014-04-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση και το κεφάλαιο (2013-07-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή πυγμή για την επιβολή των μέτρων (2013-07-13 00:00:00.0)
Επίδειξη πυγμής στην εξόντωση του λαού (2013-07-11 00:00:00.0)
Παζάρια στη Σύνοδο για την ντόπια πλουτοκρατία (2011-10-22 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο (2006-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ