Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπλέει με την κυβέρνηση μέσα και έξω

Παίζει το χαρτί του καλύτερου διαχειριστή της κρίσης για τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Μέτωπο με την κυβέρνηση, εντός και εκτός της χώρας, για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου με τα οποία συμφωνεί επί της ουσίας και να περιοριστεί η «χασούρα» των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων από το «κούρεμα» του χρέους, έχει συγκροτήσει στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, επικρίνει την κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» και «μη διαπραγμάτευση» με την τρόικα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στη διαμάχη για την εξουσία μπροστά στις προεξοφλούμενες εκλογές και παράλληλα να εμφανιστεί ως καλύτερος διαχειριστής στην καπιταλιστική κρίση.

Το κλίμα της συναίνεσης και σύμπλευσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ήταν διάχυτο στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες. Προκειμένου να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και στήριξης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου που εξοντώνουν το λαό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως υπέρτατο στόχο της πολιτικής του πρότασης.

«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σαφέστατα και δικό μας στόχο για την επίτευξη των ευρύτερων δημοσιονομικών στόχων, που έχουμε, ως χώρα, αναλάβει», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, επαναβεβαιώνοντας τη συστράτευσή του στα προωθούμενα από κυβέρνηση και τρόικα μέτρα, που επιτυγχάνουν τον παραπάνω στόχο, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η σφαγή των μισθών και συντάξεων, οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, τα χαράτσια χωρίς τέλος και η φοροληστεία των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Εξάλλου, σε χθεσινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανγκφούρτερ Αλεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «θέλουμε να προσαρμοστεί η οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», επιδεικνύοντας τη στοχοπροσήλωσή του σε «μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να ιδιωτικοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και να μειώσουμε άμεσα ένα μέρος του χρέους μας» καθώς και σε «μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές υπερβάσεις». Επισημαίνει επίσης με νόημα ότι «έχουμε ψηφίσει όλα τα μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών».

Στο ΕΛΚ με κοινή γραμμή

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στη σύνοδο του ΕΛΚ θα κινηθεί εντός της γραμμής που έχει χαράξει η κυβέρνηση, συνηγορώντας στην «άμεση λήψη αποφάσεων από την ΕΕ, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης». Αφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι ενώπιον των ηγετών του ΕΛΚ θα παίξει το χαρτί της αυριανής κυβέρνησης. «Αποτελούμε πλέον τη μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα, τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών ιδεών και το ομαλό πέρασμα από την αναταραχή στη σταθερότητα», τονίζει στο ίδιο άρθρο.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής Βενιζέλου στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, επιχείρησε να συντηρήσει το παραμύθι ότι η κυβέρνηση τάχα δεν διαπραγματεύεται, με προφανή στόχο να ενισχύσει το προεκλογικό επιχείρημά της ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ο Γ. Μιχελάκης παρατηρεί ότι «στην επιστολή δεν υπάρχει καμία αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις, γεγονός που γεννά ερωτήματα σχετικά με το άρθρο 37». Ομως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό από κυβέρνηση και τρόικα και φυσικά η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν διαφωνεί αλλά πλειοδοτεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ