Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Τέλος του Καντάφι έναρξη νέων διαγκωνισμών

Ως τρόπαιο περιφέρουν τη σορό του Καντάφι οι σημερινοί συνεργάτες των ιμπεριαλιστών
Ως τρόπαιο περιφέρουν τη σορό του Καντάφι οι σημερινοί συνεργάτες των ιμπεριαλιστών
TΡΙΠΟΛΗ.--

Οι εικόνες ωμής βίας που παραπέμπουν σε λιντσάρισμα του πρώην ηγέτη της χώρας και σε εκτέλεση του ενός γιου του, του Μουτασίμ, έκαναν χτες το γύρο του κόσμου, αυξάνοντας τα ερωτηματικά σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λιβύης. Αυτά θεωρητικώς ζητά να απαντηθούν με διεξαγωγή έρευνας η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς το Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών δε φάνηκε, ούτε χτες, διατεθειμένο ή σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβη.

Ασαφές παραμένει και το τι έχει συμβεί με τον έτερο γιο του Καντάφι, τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, καθώς ορισμένες πηγές του Μεταβατικού Συμβουλίου τον έφεραν να κατευθύνεται καταδιωκόμενος προς το Νίγηρα και άλλες, μερικές ώρες αργότερα, να συλλαμβάνεται στην παραλιακή πόλη Ζλιτάν. Καμία από τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνεται. Παράλληλα, το Μεταβατικό Συμβούλιο δήλωνε ότι δεν είχε, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ, αποφασιστεί πού και πότε θα ταφεί ο Καντάφι, η σορός του οποίου φέρεται να βρίσκεται σε κάποια ειδική εγκατάσταση στη Μιζράτα, ούτε τι θα γίνει αντιστοίχως με αυτήν του Μουτασίμ.

Από το ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι οι μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών - μελών του επρόκειτο να συνεδριάσουν αργά χτες βράδυ για να αποφασίσουν τη λήξη «της επιχείρησης στη Λιβύη». Μετά από αυτό, αναμενόταν, σήμερα με βάση τις ανακοινώσεις, το Μεταβατικό Συμβούλιο να κηρύξει «την απελευθέρωση της χώρας».

Οι αποτρόπαιες αυτές εικόνες, πάντως, δεν εμπόδισαν σχεδόν όλες τις ηγεσίες των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που ενεπλάκησαν, άμεσα ή έμμεσα, στην επέμβαση κατά της Λιβύης, επικαλούμενες «ανθρωπιστικά ιδεώδη», να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το χαμό του. Για το «τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου» έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος. Περί «σημαντικού βήματος» μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου υποστήριξε ότι «η Λιβύη γυρνά τη σελίδα της τυραννίας», η Αφρικανική Ενωση εξέφρασε την ελπίδα «ν' αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερη σταθερότητα και να προχωρήσει σε συμφιλίωση», κάτι που σημείωσε και το Πεκίνο, τονίζοντας την αναγκαιότητα «ενωτικής πολιτικής μετάβασης και εθνικής ενότητας».

Αρχίζει νέα φάση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Το τέλος του καθεστώτος Καντάφι είναι βέβαιο ότι δε σηματοδοτεί και το τέλος των βασάνων του λιβυκού λαού, που είδε τη χώρα του να σφυροκοπείται και να αιματοκυλίζεται επί οκτώ μήνες προκειμένου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, μια διεκδίκηση που μετέτρεψε τον Καντάφι από «σύμμαχο σε τρελό δικτάτορα». Τα πραγματικά κίνητρα όσων ενεπλάκησαν, αλλά και όσων φάνηκαν να διαφωνούν, όπως π.χ. Ρωσία - Κίνα, περιγράφονται με ακρίβεια στο χτεσινό φύλλο της ρωσικής εφημερίδας «Κομερζάντ», ενώ η Μόσχα, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε σχολιάσει το θάνατο του Καντάφι.

Εκεί επισημαίνεται ότι «πλέον και τυπικώς τα ρωσικά συμβόλαια, όλων των τομέων, στη Λιβύη εξαρτώνται από την καλή βούληση των δυτικών δυνάμεων, που στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνουν στη Μόσχα το καθεστώς του εταίρου... Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί δεν πήραν τόσο μεγάλα ρίσκα για να μοιραστούν τη λιβυκή αγορά». Εξίσου αποκαλυπτικός εμφανίζεται σε άρθρο του και ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, στην εφημερίδα «Ιζβέστια», ο οποίος αναφέρει κυνικά ότι «η Μόσχα αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο ακριβώς προσπαθώντας να διατηρήσει σε ισχύ τα συμβόλαια που έχει στη χώρα».

Είναι ξεκάθαρο ότι μετά από την παρατεταμένη αστάθεια των μαχών, η διαγραφή του Καντάφι από την «εικόνα» κρίθηκε αναγκαία για να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν να αρχίσουν να υλοποιούνται και ν' αποδίδουν οι επενδύσεις στο ματωμένο χώμα της Λιβύης. «Σίγουρα με το θάνατο του Καντάφι απομακρύνθηκε μια πηγή αστάθειας για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά», επισημαίνει χαρακτηριστικά η αναλύτρια Ενέργειας Χελίμα Κροφτ της «Μπάρκλεϊς Κάπιταλ», για να συμπληρώσει ότι «τώρα θα πρέπει να υπερσκελιστούν και οι διαφωνίες και οι αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που απαρτίζουν τη νέα ηγεσία της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνα του θανάτου Καντάφι ως «έγκλημα πολέμου» (2011-12-17 00:00:00.0)
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση παίρνει άλλη μορφή (2011-11-01 00:00:00.0)
Νεκρός ο Καντάφι μέσα σε πλήθος ερωτηματικών (2011-10-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες, ενισχυμένοι οι αντικαθεστωτικοί (2011-07-19 00:00:00.0)
Νέοι βομβαρδισμοί και πιέσεις (2011-05-24 00:00:00.0)
«Πεζικό του ΝΑΤΟ»... (2011-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ