Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προετοιμάζουν «κούρεμα» και νέα μέτρα

Θριαμβολογίες Βενιζέλου για την έγκριση της έκτης δόσης στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων

Για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» και τη συντεταγμένη πτώχευση, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) με τη συμμετοχή και του Ευ. Βενιζέλου. Μέσα σε κλίμα οξυμένων ανταγωνισμών, για το ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος θα πληρώσει ακριβότερα το μάρμαρο από την απαξίωση κεφαλαίου με τη μορφή ομολόγων, σε συνδυασμό και με το ύψος του κουρέματος που θα αποφασίσουν, επανασχεδιάζουν και το νέο μηχανισμό στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης, που σύμφωνα με σενάρια που διαδίδονται θα έχει στη διάθεσή του πακτωλό από νέα κεφάλαια ύψους 940 δισ. ευρώ.

Προσερχόμενος στο χτεσινό Γιούρογκρουπ ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν δήλωσε ότι η «Κομισιόν προτιμά εθελοντική και πάνω από όλα ελεγχόμενη αναδιάρθρωση στο ελληνικό κρατικό χρέος». Προϊδεάζοντας για «κούρεμα» πολύ πάνω από το 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλη, σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, σημείωσε ότι «το καλοκαίρι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στη κόψη του ξυραφιού», ότι «τώρα με βάση όλες τις μετρήσεις η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Το απόλυτα βέβαιο είναι ότι κούρεμα πάνω από ένα ορισμένο ύψος δε θα γινόταν αποδεκτό από μερίδες των τραπεζών, σε μια εξέλιξη που θα πυροδοτούσε το ζητούμενο για ορισμένους από αυτούς «πιστωτικού γεγονότος», για την πληρωμή ποσών για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Για αύριο Κυριακή προγραμματίζουν τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία και επανασυγκαλούν την ερχόμενη Τετάρτη. Μαζί με το κούρεμα και το μηχανισμό στήριξης «κλειδώνουν» και τις αποφάσεις τους για την ομοβροντία από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Το χτεσινό Γιούρογκρουπ, ενέκρινε την εκταμίευση της 6ης δόσης από προβλεπόμενα αρχικά δάνεια (110 δισ. ευρώ), εξέλιξη που ο Ευ. Βενιζέλος απέδωσε στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στην εφαρμογή δηλαδή των διατάξεων του νέου αντιλαϊκού τερατουργήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «νέο πρόγραμμα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους», και θα έχει «ευεργετικές επιπτώσεις, στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, στην απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ