Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

To λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Κοζάνης είναι η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γι' αυτό επιλέχτηκε από το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΗ ως περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από τη δεκαετία του 1950, με την κατασκευή, τότε, του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα λειτουργούν στο λεκανοπέδιο 4 συνολικά ΑΗΣ: Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, που, μαζί με τα ορυχεία του λιγνίτη, έχουν συσσωρεύσει στην περιοχή σοβαρά και εκρηκτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τον τρόπο άναρχης ανάπτυξης τον οποίο ακολούθησαν για την περιοχή η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που αγνόησαν την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Αντί να μελετηθεί και εξευρεθεί ο τρόπος που θα εξασφάλιζε και την αναγκαία ηλεκτροπαραγωγή και ανθρώπινο οικιστικό περιβάλλον και τη διατήρηση της άλλης παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής, ακολουθήθηκε ο δρόμος της καταστροφής των πάντων, για χάρη ορισμένων μεγεθών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των κερδών της επιχείρησης και των μονοπωλίων με τα οποία συνεργάζεται.

Ετσι, η ΔΕΗ προχώρησε αυθαίρετα σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών και άνοιξε ορυχεία επιφανειακής εξόρυξης δίπλα στα χωριά της περιοχής, χωρίς να εξασφαλίσει τη μετεγκατάσταση των χωριών, καταδικάζοντας τον κόσμο να ζει σε αφόρητες συνθήκες ρύπανσης, καταστροφικές για την υγεία. Παράλληλα, παίρνοντας τα χωράφια του κόσμου κατέστρεφε την παραγωγική βάση του πληθυσμού και καταδίκαζε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και την ανέχεια.

Ενα από αυτά τα χωριά, που τα χωράφια του άρχισε να απαλλοτριώνει η ΔΕΗ από το 1995 και τώρα έχει αρχίσει την κατασκευή ορυχείου δίπλα σχεδόν στα σπίτια, είναι και η Μαυροπηγή, η οποία τώρα αγωνίζεται θαρρετά και αποφασιστικά να διασφαλίσει το δικαίωμά της στη ζωή. Ο «Ρ» βρέθηκε κοντά στους κατοίκους του χωριού, συνοδεύοντας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, και είχε συζήτηση μαζί τους. Μια συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τα αιτήματα των αγροτών, που παρουσιάζει παρακάτω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν σήμερα, με ανεβασμένο τον πήχη και για να δυναμώσει η πάλη για τη ΣΣΕ (2023-01-26 00:00:00.0)
Παραμένει η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα (2020-12-11 00:00:00.0)
Την Πέμπτη 27/4 η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας (2017-04-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας (2016-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ