Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικός καβγάς «για το πάπλωμα»...

Η κυβέρνηση διά στόματος Ε. Βενιζέλου όχι μόνο επέμεινε στην υπαναχώρησή της στον ουσιαστικό έλεγχο όσων εμπλέκονται στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και τις εργολαβίες ή προμήθειες του δημοσίου, αλλά επιτέθηκε και κατά όσων επιζητούν τον έλεγχο, κάνοντας λόγο για «πλειοδοσία δημαγωγικών προτάσεων».

Αντί να δεχτεί τον έλεγχο των εταιριών μέχρι και του τελευταίου φυσικού προσώπου, επέμεινε στην εφεύρεση του «βασικού μετόχου», την οποία μάλιστα ονόμασε «ποιοτικό κριτήριο» που βοηθάει στον ουσιαστικό έλεγχο. Ανέφερε ότι κατά το νόμο βασικός μέτοχος των ΜΜΕ είναι όποιος κατέχει ένα ποσοστό 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στις άλλες εταιρίες όποιος κατέχει το 5%. Είπε ότι στις κυρώσεις για παραβίαση του ασυμβίβαστου εκτός από την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του ΜΜΕ, θα προβλέπεται και ακύρωση της όποιας σύμβασης έγινε με το δημόσιο.

Σύμμαχο στις θέσεις του βρήκε τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, σε αντίθεση με τη γραμμή του κόμματός του για έλεγχο των εταιριών μέχρι φυσικού προσώπου, είπε πρέπει να οριστεί ένα μικρό ποσοστό πάνω από το οποίο θα ισχύει το ασυμβίβαστο και τόνισε όπως και ο Ε. Βενιζέλος ότι δε θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις που θα φτάνουν στα άκρα και εκ των πραγμάτων θα είναι ανεφάρμοστες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είχε και «καβγά» με τη ΝΔ για το ποιος από τους δύο είναι ευνοούμενος των «διαπλεκομένων», λέγοντας στους βουλευτές της ΝΔ να μη λένε στον ίδιο για τον «Κόκκαλη και τον Μπόμπολα», αλλά να ελέγξουν πρώτα τα οικονομικά του κόμματός τους. Η διαπλοκή δεν ξεκίνησε το 2001, είπε, και ανέφερε ότι το βράδυ των εκλογών με τη «δήθεν νίκη» της ΝΔ εκπρόσωποι μεγάλων συμφερόντων πανηγύριζαν στα γραφεία της ΝΔ τη δήθεν νίκη του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε από την αρχική της θέση, υπονοώντας ότι η θέση για τον «βασικό μέτοχο» επιβλήθηκε μετά από πιέσεις των «διαπλεκομένων». Ζήτησε σε περίπτωση παραβίασης του ασυμβίβαστου να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΜΜΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να επανέλθει στην αρχική πρόταση για το ΕΡΣ και να ορίζεται αυτό με πλειοψηφία 3/5 από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι από τη διάσκεψη των προέδρων. Επανέφερε δε την πρότασή του για παραχώρηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε επινοήσεις τα περί «βασικού μετόχου» και ζήτησε τον έλεγχο των εταιριών μέχρι του φυσικού προσώπου. Επικαλέστηκε διατύπωση του συνταγματολόγου Α. Μανιτάκη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να είναι ελεύθερες η ραδιοτηλεοπτική επικοινωνία και κάθε άλλη οπτικοακουστική ή ηλεκτρονική δημόσια επικοινωνία και η άσκησή τους να υπόκειται σε ειδική ρύθμιση που θα ορίζει ο νόμος.

Επιφυλάξεις για τη ρύθμιση Βενιζέλου εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Παπαθεμελής και Χ. Καστανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ