Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Το «καλό κλίμα» κράτησε μόλις μια μέρα...

Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι...» οι εσωκομματικές αντεγκλήσεις στον Συνασπισμό επανήλθαν στην επιφάνεια. Ηταν μόλις προχτες και αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που άπαντες στο Συνασπισμό μιλούσαν για το καλό κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση και τις πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης που δρομολογήθηκαν, αφού ο Ν. Κωνσταντόπουλος δέχτηκε τη σχετική πρόταση που έγινε από τους «ανανεωτές». Προχτες πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι στα πλαίσια της προσπάθειας να «χαμηλώσουν οι τόνοι» δεν αναμένονται στο άμεσο μέλλον έντονες συγκρούσεις σαν αυτές των προηγούμενων ημερών.

Ολα αυτά προχτες. Γιατί χτες με ανακοίνωσή της η νεότευκτη «Ανανεωτική Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι «δυστυχώς, τμήμα της ηγεσίας με τη μέθοδο των διαρροών, δημιούργησε σε μια μερίδα του Τύπου κλίμα πολεμικής αντιπαράθεσης και καταδίκης των διαφορετικών πολιτικών απόψεων» κι αυτό παρότι όπως αναφέρει «στην κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και της ΚΟ έγινε μια ψύχραιμη, ανοιχτή πολιτική συζήτηση. Διευκρινίστηκαν πολιτικές απόψεις και εντοπίστηκαν τα σημεία σύμπτωσης και διαφωνίας. Ταυτόχρονα ήταν φανερή η προσπάθεια, από όλους, "να πέσουν οι τόνοι" και τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν στις πραγματικές τους διαστάσεις».

Και συνεχίζει η «Ανανεωτική Συσπείρωση» πως «αυτή η πρακτική δε διευκολύνει τον πολιτικό διάλογο, ούτε το κλίμα συνεννόησης και ενότητας που είναι αναγκαίο ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΝ. Είναι προφανές δε, για όσους συμμετείχαν, ότι δεν αποδίδει ούτε το κλίμα που επικράτησε στη χτεσινή συνεδρίαση».

Καταλήγοντας, η νέα τάση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της «να εργαστεί για την επανασυσπείρωση του συνόλου της Ανανεωτικής Αριστεράς και την αλλαγή της σημερινής πολιτικής του ΣΥΝ», δηλώνει δε, απερίφραστα πως θα «αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια που οι καταστατικά κατοχυρωμένες λειτουργίες του ΣΥΝ επιτρέπουν» και διαμηνύει ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας μιας "καρικατούρας" των απόψεών μας και οι απειλές που εκτοξεύονται δε μας αφορούν»!

Επισήμως από το ΣΥΝ δε σχολιάστηκαν τα όσα καταμαρτυρά στην ηγεσία του κόμματος η «Ανανεωτική Συσπείρωση», κύκλοι της αρκέστηκαν στο να δηλώσουν ότι «ενοχλήθηκαν από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα μερίδα του Τύπου». Από αυτό όμως έως του σημείου ο τρόπος αυτός να έχει υποδειχτεί από μέρος της ηγεσίας όπως καταγγέλλει η τάση, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Από την πλευρά τους οι «ανανεωτές» δηλώνουν πως τα όσα δημοσιεύτηκαν περί «καταδίκης της φράξιας» και άλλων τέτοιων συναφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ωστόσο το χτεσινό Δελτίο Τύπου για τις αποφάσεις της ΠΓ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αν και σε ήπιους τόνους η ΠΓ επισήμανε ως «αρνητικά φαινόμενα, πρακτικές και αντιλήψεις που καλλιεργούν συγχύσεις και αμφισημίες σε βάρος των συλλογικών πρωτοβουλιών και των κοινά διαμορφωμένων απόψεων». Επισήμανση που δεν μπορεί παρά να καταδεικνύει τα στελέχη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», μιας και προς το παρόν είναι τα μόνα που δημοσίως διαφοροποιούνται από τις επιλογές της ηγεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ