Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες με φόντο τις αλλαγές στο αστικό σύστημα

Υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναμένονται και άλλοι

Εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στο φόντο των γενικότερων αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, αλλά και των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης για το πέρασμα από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των εταίρων του δικομματισμού στα συνεργατικά «μοντέλα» διαχείρισης του συστήματος. Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα», χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι πολιτικός, στέλεχος της παράταξής μας, του κόμματός μας που έχω μακρά θητεία. Νομίζω ότι είμαι χρήσιμος και για την πολιτική και για τον τόπο μέχρι σήμερα, δικαιούμαι κάποια στιγμή να θέσω κι εγώ με τη σειρά μου την υποψηφιότητά μου, αν τυχόν τεθούν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Real Fm». Ο ίδιος, μάλιστα, επιχείρησε να καθορίσει και την ιδεολογική πλατφόρμα χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ» και να παρουσιάσει μια «νέα πολιτική πρόταση με έντονα κοινωνική διάσταση».

Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό και η Λ. Κατσέλη, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και Αν. Διαμαντόπουλου. Χτες πάντως ο Αν. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ηγεσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι βραχείας διάρκειας» και προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «είναι της ΝΔ».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου, που χτες συναντήθηκε με τους Θ. Πάγκαλο, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου, Χ. Καστανίδη και Π. Μπεγλίτη, αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Την Κυριακή, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου είναι «η επιτυχία» της κυβέρνησης συνεργασίας και «η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ». Σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο Γ. Παπανδρέου και στις χτεσινές συναντήσεις του, με τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιδιώκει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από τη «διαδοχή» του στη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ολα για την εξαπάτηση του λαού

Τη στήριξη του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης και την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής προβάλλουν σαν προτεραιότητα όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές φιλοδοξίες. Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς κρίσης του συστήματος, σχετίζονται με την ανάγκη αναβάπτισης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στο επίπεδο των προσώπων και των πολιτικών συμμαχιών, για να επαναλειτουργήσει σαν «δεξαμενή» απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας και να ανακτήσει την ιδιότητα του πολιτικού «κυματοθραύστη», ώστε να αποτρέψει τη χειραφέτηση και ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης.

Την προπαγάνδα εγκλωβισμού του λαού στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ μέσω της δήθεν «επανασύνδεσής του με την κοινωνία», πρόταξε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ Fm», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε διάσπαση «αν κυριαρχήσουν οι προσωπικές στρατηγικές». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Ραγκούσης με δήλωσή του στη «Real news» ανέφερε ότι «το θέμα της ηγεσίας, το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα, τελικά, πολιτικής ταυτότητας, είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του. Είναι η ανάγκη της πολιτικής και ιδεολογικής επαναθεμελίωσης της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης χαρακτήρισε «βιαστική και καταστροφική τη συζήτηση περί διαδοχής» και σημείωσε ότι το κύριο είναι με ποια πολιτική ατζέντα θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, πώς θα αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα». Για «υπονόμευση της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου», από τη «συζήτηση γύρω από εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, που υποστήριξε ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να «ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ