Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Πάλη που ευνοεί τη φαρμακοβιομηχανία

Σε πάλη με άξονα τις λαϊκές ανάγκες καλεί η ΔΗΠΑΚ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε πάλη με άξονα τις λαϊκές ανάγκες καλεί η ΔΗΠΑΚ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε ιμάντες των πολυεθνικών που πιέζουν τους φαρμακοποιούς να πληρώνουν τοις μετρητοίς για τη διακίνηση των φαρμάκων τους, μετατρέπονται και οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων με τις μορφές πάλης που επιλέγουν για τα μέτρα της κυβέρνησης καθώς, τελικά, υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα.

Ετσι ενόψει των σχεδίων της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και της απελευθέρωσης του ωραρίου, έγιναν χτες γενικές συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) οι οποίες εξουσιοδότησαν τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια να άρουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων όταν αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ο ΦΣΠ αποφάσισε και κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

Το περασμένο Σάββατο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) οργάνωσε συνάντηση όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων όπου τους κάλεσε σε ετοιμότητα αλλά με ένα πλαίσιο που ουσιαστικά δεν υπερασπίζεται τη μη απελευθέρωση του ωραρίου.

Χτες το απόγευμα έγινε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του ΦΣΑ - παρότι η πρόσκληση είχε απευθυνθεί προς τον ΠΦΣ. Στη συνάντηση η ηγεσία του ΦΣΑ συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, να στείλει το υπουργείο Υγείας διευκρινιστική επιστολή ότι στο απελευθερωμένο ωράριο μπορούν να πάρουν μέρος όποιοι φαρμακοποιοί το επιθυμούν, υπό τον όρο ότι θα τηρήσουν για όλο το χρόνο το κατά τόπους ωράριο εφημεριών και διημερεύσεων που αποφασίζεται απ' τους αντίστοιχους συλλόγους. Επίσης ότι δεν θα ισχύει απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές. Αλλιώς, όπως υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα έχει σοβαρά προβλήματα με την τρόικα το Δεκέμβρη.

ΔΗΠΑΚ: Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣΑ οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» (ΔΗΠΑΚ) κατάγγειλαν την ηγεσία του συλλόγου ότι με την πρακτική της ουσιαστικά συνηγόρησε στην απελευθέρωση του ωραρίου. Οι μορφές πάλης, υπογράμμισαν, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, τόνισαν, η απόφαση για τη χορήγηση φαρμάκων «τοις μετρητοίς» απ' τους ασφαλισμένους, αποκόβει τους φαρμακοποιούς απ' τους φυσικούς συμμάχους τους που είναι τα φτωχά στρώματα. Ετσι γίνονται ιμάντες των πιέσεων των βιομηχάνων που απαιτούν απ' τους φαρμακοποιούς την πληρωμή τοις μετρητοίς για να εφοδιάσουν τα φαρμακεία τους με φάρμακα.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις όταν θα ανακοινωθεί το δελτίο τιμών με το μειωμένο ποσοστό κέρδους. Οσον αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου, πρότειναν άμεσες κινητοποιήσεις με απεργίες τη Δευτέρα και την Τετάρτη απ' τις 2:30 μ.μ. και το Σάββατο όλη μέρα. Στη διάρκεια των απεργιών ο ΦΣΑ θα ορίζει εφημερεύοντα φαρμακεία που θα δίνουν τα φάρμακα στους ασθενείς. Ομάδες περιφρούρησης θα αποτρέψουν τη λειτουργία των φαρμακείων σε επιχειρηματικούς χώρους. Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις να γίνουν σε συντονισμό με το Συνδικάτο των Φαρμακοϋπαλλήλων.

Επίσης σε διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών μεταξύ των άλλων καλεί τους φαρμακοποιούς να «εμποδίσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που προετοιμάζουν την επέκταση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ φαρμάκου» προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων, για διεκδίκηση:

  • Αντιπαράθεση με την επερχόμενη διάλυση του ωραρίου μας, ούτε ένα λεπτό παραπέρα λειτουργία από το υπάρχον ωράριο.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου. Αποκλειστικά κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων όπου θα υπάγονται και τα φαρμακεία της γειτονιάς. Κατάργηση της πατέντας στο φάρμακο. Το φάρμακο να δίνεται δωρεάν με ιατρική συνταγή σε όποιον το έχει ανάγκη.
  • Να γίνει κρατική προμήθεια των φαρμάκων που υπάρχει έλλειψη. Να κατοχυρώσει η κυβέρνηση τους φαρμακοποιούς να αποδίδουν τον ΦΠΑ και τις οφειλές μας στους φαρμακοβιομήχανους, αφού γίνει η εξόφλησή μας από τα ασφαλιστικά ταμεία με κρατική χρηματοδότηση. Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο, τους φαρμακέμπορους και φαρμακοβιομήχανους.
  • Αμεση καταβολή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων στους φαρμακοποιούς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ