Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Πενταετής... «καμπάνα» σε εφοπλιστές - «Νηογνώμονα»!

Κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ο πλοιοκτήτης Α. Ηλιόπουλος και ο τεχνικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα», Δ. Μελισσηνός

Το τραγικό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Το τραγικό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Οι 24 νεκροί ναυτεργάτες, που βρίσκονται επί 6 χρόνια στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, εγκλωβισμένοι μέσα στο σάπιο κουφάρι του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», χτες πήραν την πρώτη τους δικαίωση. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι ένοχοι ο εφοπλιστής του σαπιοκάραβου, αλλά και η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» για το τραγικό αυτό ναυάγιο, που έγινε στις 3 του Σεπτέμβρη 1994. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με πρόεδρο την κ. Πούρα, μετά από μια δίκη που διήρκεσε 65 μέρες, επέβαλε από πέντε χρόνια φυλάκιση στον εφοπλιστή Α. Ηλιόπουλο και στον γενικό τεχνικό διευθυντή του «Νηογνώμονα», Δ. Μελισσηνό. Τους έκρινε ενόχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια! Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η απόφαση αυτή έρχεται να καταδείξει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει ως «ιερό και όσιο» την εφοπλιστική ασυδοσία, αλλά και να αναπτερώσει τις ελπίδες των οικογενειών των 20 πνιγμένων του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» και των 81 νεκρών του ακτοπλοϊκού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» για απόδοση δικαιοσύνης. Τα δύο αυτά σαπιοκάραβα βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας μαζί με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που τους έχει εκδώσει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», όπως αυτά που εξέδωσε και στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πλοιοκτήτες τους.

Ο Γ. Τρανταλίδης, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε: «Μετά από 65 μέρες ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη δίκη στα ελληνικά δικαστικά ναυτιλιακά χρονικά, όπου για πρώτη φορά υπήρξαν συγκατηγορούμενοι συνεφοπλιστές μαζί με εκπροσώπους του Οργανισμού, που εξέδωσε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Για λόγους δεοντολογίας δεν εκφέρουμε καμία κρίση επί της εκδοθείσης αποφάσεως και αυτό που λέμε είναι ότι εναρμονίζεται πλήρως με το περί δικαίου αίσθημα. Αρμόζει έπαινος προς το σεβαστό δικαστήριο, το οποίο με υψηλό βαθμό ευθύνης, ευσυνειδησίας και ευαισθησίας, δάμασε έναν τεράστιο όγκο δικογραφίας 20 χιλιάδων σελίδων. Ευχαριστούμε το Θεό γιατί μας έδωσε δύναμη για 6 χρόνια να αγωνιστούμε, έτσι ώστε η εκδοθείσα απόφαση να αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τα 24 θύματα αυτής της ναυτικής τραγωδίας».

Ο δεύτερος δικηγόρος, Χρ. Βρούστης, σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Μετά από μία μακρά διαδικασία, στην οποία έγινε συνολική εξέταση της υπόθεσης και δόθηκε πλήρως η δυνατότητα σε όλους να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους Δ. Μελισσηνό και Α. Ηλιόπουλο. Πιστεύουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην ασφάλεια συνολικά της ναυσιπλοΐας».

Δικαιωμένη από αυτή την απόφαση βγήκε και η ΠΕΜΕΝ. Ο β΄ γραμματέας της, Α. Παύλου, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ για το φονικό δίδυμο που δραστηριοποιείται με "ομπρέλα" την αντιναυτεργατική και άκρως επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση είναι μία απάντηση στα φερέφωνα των εφοπλιστών όπου και κατά τη διάρκεια της δίκης επιτέθηκαν στην αγωνιστική διοίκηση της ιστορικής Ενωσης Μηχανικών αλλά και στο ΚΚΕ, που με τις καθοριστικές παρεμβάσεις του ανέδειξε το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της το ναυτεργάτη και την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων του. Η ΠΕΜΕΝ με μεγαλύτερη ένταση και με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να αγωνίζεται διεκδικώντας λήψη μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά ναυάγια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ