Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είδε ο ... Ινδός

Ο κ. Σημίτης έχει κάθε δικαίωμα - και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό - να διαχειρίζεται τον εαυτό του, όπως ο ίδιος νομίζει. Ανάλογη ελευθερία έχει και όσον αφορά τους χειρισμούς περί την κυβέρνησή του (σ.σ.: που μετά από μια βδομάδα στην Ινδία φαίνεται να το σκέφτηκε και ενώ πριν έλεγε ότι απαρτίζεται από «κουρασμένους», τώρα διαπίστωσε ότι αποτελείται από «ζωτικούς» και «δυναμικούς» υπουργούς και δε θα τους ανασχηματίσει...). Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, ο κ. Σημίτης ας ενεργεί όπως δύναται. Οταν, όμως, εκπροσωπεί την Ελλάδα - και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό - οφείλει να είναι πιο προσεκτικός. Τουλάχιστον.

***

Δε θα κάναμε μνεία του αυτονόητου, αν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία δεν είχαν συμβεί τα εξής:

α) Ο Κ. Σημίτης επισκέφθηκε τον τάφο του Γκάντι. Στο χώρο του μνημείου υπάρχει βιβλίο επισκεπτών. Ιδού τι έγραψε ο Κ. Σημίτης: «Είναι μια πολύ ωραία τοποθεσία, που μας θυμίζει τον ηγέτη της πολυπληθέστερης Δημοκρατίας στον κόσμο»... Ομως, όταν επισκέπτεσαι τον τάφο του Γκάντι, αλλά εκείνο που σου κάνει εντύπωση είναι η «ωραία τοποθεσία»... και, μάλιστα, αυτό το γράφεις στο βιβλίο επισκεπτών, ε, αυτό είναι πρόβλημα. Μέγα πρόβλημα. Ειδικά όταν το γράφεις και το υπογράφεις ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

β) Ο κ. Σημίτης, μιλώντας στους Ινδούς επιχειρηματίες, έσπευσε να εκτιμήσει ότι τα «οφέλη» που προκύπτουν από την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος»... είναι πολλαπλά. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ιστορία. Και όντας φιλοξενούμενος σε μια χώρα, που είχε εξαιρετικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση, όπως η Ινδία, μια χώρα που στηρίχτηκε αμέριστα από την ΕΣΣΔ στον αγώνα της για ανεξαρτησία, θα έπρεπε να μπορεί να καταπνίγει την προσφιλή του φρασεολογία περί «παραπετάσματος», που δεν ακούγεται καλά στα αυτιά των Ινδών, και που το μόνο που αποδεικνύει είναι ο έμφυτος αντικομμουνισμός του.

γ) Ο πρωθυπουργός στην Ινδία υπέπεσε και σε διπλωματικό ατόπημα. Τους προέτρεψε να παραπέμψουν το θέμα του Κασμίρ ...στη Χάγη! Λάθος; Εκτελούσε ευρωατλαντική υπηρεσία; Αγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για την Ινδία το Κασμίρ θεωρείται εσωτερική της υπόθεση. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η κίνησή του - για τους Ινδούς - ισοδυναμεί με το να ερχόταν εδώ στην Ελλάδα κάποιος και να μας έλεγε να πάμε το (ανύπαρκτο) «θέμα της Θράκης» στη Χάγη!

***

Αυτά έκανε ο κ. Σημίτης στην Ινδία. Και να τα έκανε ως ιδιώτης, θα ήταν λίγο το κακό. Αλλά τυγχάνει να είναι πρωθυπουργός...


Ν.Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για «προσάρτηση της περιοχής» (2019-08-10 00:00:00.0)
Μειώνονται οι εισβολές, όχι όμως και η ένταση (2002-06-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-12-19 00:00:00.0)
Πολεμικός προϋπολογισμός (2000-03-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις (1999-07-06 00:00:00.0)
"Ξαφνική" κυβερνητική κρίση (1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ