Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φωτιές από... πετρέλαιο
  • Νέα δεδομένα στο Κυπριακό δημιουργεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου νοτίως του νησιού
  • Τη διζωνική ομοσπονδία αναφέρει σαν τελευταίο όριο υποχώρησης ο Πρόεδρος Κληρίδης

Αθήνα και Λευκωσία συσκέπτονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αποκάλυψη της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου νότια της Κύπρου. Χτες το βράδυ έφτασε στην Αθήνα για «ιδιωτική ολιγοήμερη επίσκεψη» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, το μεσημέρι, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, είχαν μια τρίωρη συνάντηση.

Οπως έλεγαν Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, οι κυβερνήσεις και γενικότερα οι πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα πρέπει στο εξής να μελετήσουν και να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα και να επανεξετάσουν τη στρατηγική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Γ. Κασουλίδη, στην Αθήνα, θεωρείται η απαρχή μιας προσπάθειας προσεκτικής αποτίμησης των νέων δεδομένων και αναζήτησης τρόπων διαπραγματευτικής αξιοποίησής τους. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου στη Λευκωσία, την οποία θα επισκεφτεί ο κ. Παπανδρέου στις 11, 12 και 13 Μάρτη.

Διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία επισημαίνουν ότι η διαδικασία των συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 1999, καρκινοβατούν και ουδείς πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο επιτυχούς κατάληξης. Αλλωστε, η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία «το Κυπριακό επιλύθηκε το 1974». Επιπροσθέτως, η αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ συμβάλλει στην επιβράδυνση της όποιας διαδικασίας και προσπάθειας, για την αναζήτηση μιας λύσης.

Οι παράγοντες αυτοί, όπως σημειώνουν Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, οδηγούν το Κυπριακό σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους και θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Χαρακτηριστική, μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι η κίνηση της Βρετανίας να υπενθυμίσει ότι με τις βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο ασκεί κυριαρχία, γεγονός που - κατά την άποψή της - της επιτρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, διεκδικώντας δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

Στο νέο αυτό «παιχνίδι» των πετρελαίων πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη παίρνουν μέρος πολλοί νέοι «παίκτες», όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς επίσης και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες. Σε κάποιες κινήσεις έχει ήδη προχωρήσει και η Τουρκία, η οποία από τον περασμένο Δεκέμβρη ενημέρωσε προφορικά τους στρατιωτικούς ακόλουθους των πρεσβειών των χωρών της ΕΕ στην Αγκυρα, για τις επιφυλάξεις της για το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο. Με μια ματιά στο χάρτη και έχοντας υπόψη τις πληροφορίες για τα κοιτάσματα του πετρελαίου, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης της τουρκικής διπλωματίας.

Σε αυτό το νέο σκηνικό Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν, κατ' αρχήν, να διαχειριστούν τις εντυπώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την άκαιρη δημοσιοποίηση του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της κυπριακής κυβέρνησης, αυτή η δημοσιοποίηση οφείλεται στον ανταγωνισμό που ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ των εταιριών πετρελαίου, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μάχη για την εξασφάλιση δικαιωμάτων άντλησης. Το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για τη δημοσιοποίηση του «μυστικού».

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τα τετριμμένα, περί «διαρκούς και στενής συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Υπογράμμισαν επίσης την προσήλωσή τους στην προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Πάντως, ο κ. Κασουλίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεση των Βρετανών να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα από τις ακτές των βάσεων που διατηρούν στην Κύπρο, δεν έκρυψε τη δυσφορία του, τόσο για τη δημοσιοποίηση του θέματος των πετρελαίου, όσο και για τις σκέψεις που μεγαλόφωνα διατυπώνουν οι Βρετανοί.

Κληρίδης: Εσχατο όριο υποχώρησης η διζωνική ομοσπονδία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε προχτές ότι το έσχατο όριο υποχώρησης για την ελληνική πλευρά είναι η αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας.

Δεχόμενος χτες τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Νικαράγουα Alejandro Mejia Ferretti, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε πως η διζωνική ομοσπονδία είναι το έσχατο όριο, πέραν του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει. «Δε θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε λύση, η οποία θα ισοδυναμεί με νομιμοποίηση των τραγικών αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974 και της επακόλουθης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας πως μια τέτοια λύση θα σηματοδοτούσε ένα τρομερό ιστορικό προηγούμενο και θα ενθάρρυνε τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από τα πιο ισχυρά κράτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της σε κάποιο μελλοντικό στάδιο, ανοίγουν ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να δοθεί ένα τέλος στη διαίρεση του νησιού, νοουμένου ότι η διεθνής κοινότητα θα διαδραματίσει τον απαραίτητο ρόλο ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί τη θετική και δυναμική αυτή διαδικασία.

«Η ίδια η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να αρπάξει την ιστορική ευκαιρία που μπορεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα για όλους τους κατοίκους της», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην άρνηση του Ντενκτάς να συνεχίσει τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, εκτός και αν αναγνωριστεί το παράνομο καθεστώς του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης (2013-11-16 00:00:00.0)
"Αδυνατεί" να βοηθήσει η Ρωσία (1998-09-24 00:00:00.0)
Κινήσεις προς την αποστρατικοποίηση; (1998-07-07 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιμένουν (1998-05-14 00:00:00.0)
Στους Αμερικανούς οι ...ελπίδες (1998-04-28 00:00:00.0)
Επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών ζητά ο ΟΗΕ (1998-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ