Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Παρέμβαση για τον ... αθέμιτο ανταγωνισμό

Κοινές προτάσεις ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, εταιρειών εμπορίας

Με κοινό μέτωπο ενάντια στον ...αθέμιτο ανταγωνισμό εμφανίζονται τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που σε ανακοίνωσή τους καταθέτουν 10 προτάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα. Τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), καλούν την Πολιτεία «σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, να προσδιορίσει το μέγεθος, τις πηγές, τους τρόπους, τα μέσα και τους τελικούς αποδέκτες του λαθρεμπορίου και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρεμπορίας». Προφανώς αναφέρονται στη δική τους ...συνεισφορά, όταν μιλούν για «θεσμικούς φορείς», καθώς είναι δεδομένο ότι αυτοί που ελέγχουν την αγορά, αλλά και οι πλέον πληροφορημένοι για το πώς γίνεται και ποιοι κάνουν το λαθρεμπόριο, αλλά και ποιοι είναι οι πελάτες των λαθρεμπόρων, είναι οι ίδιες οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας, που διαθέτουν πλήρη εικόνα του κλάδου, των διαδικασιών, των εμπλεκομένων, καθώς και των «κενών» στην αλυσίδα τροφοδοσίας, που προφανώς καλύπτονται με άλλους τρόπους. Εξάλλου, το λαθρεμπόριο δεν μπορεί να γίνει παρά μέσω εταιρειών που ανήκουν στο επίσημο κύκλωμα εμπορίας και διάθεσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου θα ανακουφίσει τους φορολογούμενους από βάρη και θα εμποδίσει το κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων και τις συνακόλουθες απολύσεις. Αλλά δεν γίνεται λόγος, φυσικά, για τη σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω των υπερκερδών που αποκομίζουν τα διυλιστήρια και οι ισχυρότερες εταιρείες εμπορίας, παρά και τον σκληρό ανταγωνισμό στον οποίο επιδίδονται τα τελευταία χρόνια. Κέρδη που επιμένουν και σε περίοδο κρίσης, λόγω του καθ' όλα νόμιμου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, της ελεύθερης τιμολόγησης, των φοροαπαλλαγών, των επιδοτήσεων, των «κινήτρων», της υιοθέτησης των χρηματιστηριακών και όχι των πραγματικών τιμών αγοράς για τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών κλπ. Οι εταιρείες «κόπτονται» τόσο για τους φορολογούμενους, που είναι υπέρ της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προς τα πάνω.

Στο «διά ταύτα», οι προτάσεις τους είναι: Αυστηρός έλεγχος για καταπολέμηση των εικονικών εξαγωγών καυσίμων. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων. Εξάρθρωση των κυκλωμάτων νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με άλλες ουσίες (π.χ. μεθανόλη, τολουόλη, κ.ά.). Εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης με παράλληλη πρόβλεψη επιστροφής πόρων σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες βάσει οικονομικών και γεωγραφικών κριτηρίων. Αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών. Αμεση εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών/εκροών στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων. Ελεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας. Δειγματοληπτικός έλεγχος τιμολογίων Εταιρειών Εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις λαθρεμπορίου και πειρατείας. Πάταξη της παραεμπορίας και της παράνομης εμφιάλωσης στο υγραέριο. Εκσυγχρονισμός των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης (2012-07-12 00:00:00.0)
Ετσι κι αλλιώς, πληρώνει ο λαός (2012-04-05 00:00:00.0)
Νόμος το... όργιο λαθρεμπορίας (1999-08-22 00:00:00.0)
Μια ιδιαίτερα βρώμικη υπόθεση (1999-01-08 00:00:00.0)
Προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων στα καύσιμα (1997-07-25 00:00:00.0)
Λαθρεμπόριο καυσίμων με τζίρο δισεκατομμύρια (1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ