Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπισιτίζονται 600 μαθητές σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τουλάχιστον 600 μαθητές στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού. Αυτό προέκυψε από την καταγραφή που πραγματοποίησε ο Δήμος, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ και τις κινητοποιήσεις της Λαϊκής Επιτροπής Ανω Πόλης, με αφορμή τα περιστατικά υποσιτισμού που εντοπίστηκαν στο 54ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε κονδύλι 32.000 ευρώ για τη στήριξη αυτών των παιδιών. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε χτες, από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων θα ενεργοποιήσει πρόγραμμα διανομής πρωινού σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που στερούνται κολατσιού. Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο δε διαθέτει κυλικείο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη διανομή πρωινού σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη ή γειτονικό φούρνο.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη προσπάθεια καταγραφής, αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα υποσιτισμού εμφανίσθηκε και αυξήθηκε ταχύτατα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της άγριας επίθεσης που δέχεται ο εργαζόμενος λαός (ανεργία, απλήρωτη δουλειά, χαράτσια, φορολογία, αυξήσεις στα ήδη λαϊκής κατανάλωσης, κ.λπ.). Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα και όσο βαθαίνει η κρίση, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο για τα παιδιά των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Γι' αυτό, η απόφαση του Δήμου δεν αρκεί. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διεκδίκησης από το κράτος έκτακτης επιχορήγησης για τους δήμους, έτσι ώστε να παρέχεται ένα μικρό γεύμα σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.

ΑΣΓΜΕ: «Ηξεραν πού οδηγεί η πολιτική τους»

Την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για παροχή μικρογευμάτων σε 18 σχολεία της Αττικής σχολιάζει με δελτίο Τύπου η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το πρόβλημα απαιτώντας λύσεις.

Η ΑΣΓΜΕ επαναλαμβάνει το κάλεσμά της προς τα συλλογικά όργανα των γονιών να γίνει κάθε Σύλλογος Γονέων το αποκούμπι της οικογένειας που δοκιμάζεται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέχρι πριν από λίγες μέρες όλοι οι βαθμοφόροι του Υπουργείου και τα "παπαγαλάκια" τους κόπτονταν ότι δεν υπήρχαν επίσημες καταγγελίες, ότι τα περιστατικά ήταν σποραδικά και ότι οι φορείς των γονιών είναι ούτε λίγο ούτε πολύ αναξιόπιστοι, "λαϊκιστές", υποκινούμενοι από κομματικές εντολές! Με τις δηλώσεις τους παραδέχονται απερίφραστα ότι έλεγαν ψέματα. Είχαν και στοιχεία και επίγνωση πού οδηγεί η πολιτική της επίθεσης στο εισόδημα». Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ εκφράζει αμφιβολίες για το αν ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να καλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου.

Η ΑΣΓΜΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα και ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους Δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κ.τλ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών. Ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα δημοτικά σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δίνεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά με κρατική ευθύνη(2014-10-28 00:00:00.0)
Απαιτούν επανέναρξη της σίτισης μαθητών(2014-04-15 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών(2013-12-14 00:00:00.0)
Μέρα πανελλαδικής δράσης των γονιών η 18η Οκτώβρη(2013-10-12 00:00:00.0)
Δεν πρέπει να περιμένουμε να λιποθυμήσει κάποιος μαθητής για να δράσουμε!(2012-12-08 00:00:00.0)
Μικρογεύματα σε σχολεία με προβλήματα υποσιτισμού(2012-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ