Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό

Με επιτυχία έγινε η Ολομέλεια της ΔΗΚΕΒΕ στη Λάρισα

Το οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, οι αιτίες που τα δημιουργούν και η αναγκαιότητα της αλλαγής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματός τους σε αγωνιστική κατεύθυνση, επισημάνθηκε στην Ολομέλεια της ΔΗΚΕΒΕ Λάρισας, στην οποία καθορίστηκαν οι στόχοι της παράταξης για το επόμενο διάστημα. Ελπιδοφόρο μήνυμα για την επίτευξη αυτών των στόχων, έστειλε η μαζική συμμετοχή των μελών της ΔΗΚΕΒΕ στην Ολομέλεια και ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογο που αναπτύχθηκε.

Στην Ολομέλεια παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΒΕ Δ. Φέτσης, ο οποίος στην ομιλία του:

  • Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας πιστά τις επιλογές της ΕΕ, έχει προκαλέσει μια υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων σε πολύ λίγες επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Κατήγγειλε, την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος αντί να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλιση, προχωράει στη συρρίκνωσή της, κάτι που θα έχει τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια, από τον εκπρόσωπο της ΔΗΚΕΒΕ Λάρισας, Απ. Ντίστα, επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων ότι η πολιτική προσαρμογής της χώρας στην ΟΝΕ, διευρύνει παραπέρα τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και το μεγάλο κεφάλαιο έχει πετύχει τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας στην Ευρώπη. Και προσθέτει ότι στον αντίποδα βρίσκονται οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτoαπασχολούμενοι που συμπιέζονται οικονομικά, καθώς ο τζίρος φεύγει από τα χέρια τους και γλιστράει προς το μεγάλο κεφάλαιο και η δυσβάσταχτη φορολογία και τ' αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα τούς πνίγουν.

Σχετικά με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα ξεχώρισαν δύο πόλοι. Ο ένας που, βασικά, συγκροτείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και την ΑΣΚΕΒΕ, που - παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους - είναι υπεύθυνες για τον αγωνιστικό αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ και νομιμοποίησαν τον «κοινωνικό διάλογο». Και ο άλλος πόλος συγκροτείται από τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με κύρια συνιστώσα τη ΔΗΚΕΒΕ, η οποία με σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, αντιστέκεται σ' αυτή την κατάσταση, προσπαθεί ν' ανοίξει αγωνιστική διέξοδο στη λύση των προβλημάτων.

Στην Ολομέλεια, τονίστηκε ότι το κλειδί της αλλαγής της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η λειτουργία των σωματείων και σ' αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στις επαρχίες του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ