Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Εξέτασαν το χρονοδιάγραμμα των αντεργατικών μέτρων

Στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για Εργασιακά και Ασφάλιση αναφέρθηκε ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης Γ. Βρούτσης

Στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η τρικομματική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης την περασμένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Αντικείμενο συζήτησης του Συμβουλίου ήταν η εφαρμογή της αποκαλούμενης στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία αποτελεί εξέλιξη των προηγούμενων αντεργατικών - αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Ελλάδα, επικέντρωσε στις αλλαγές που συμβαίνουν στα Εργασιακά και την Ασφάλιση. Συγκεκριμένα ανέφερε τους στόχους της επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τις δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε μονάδες. Του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους παραπέρα μείωσης των συντάξεων, στην παροχή νέου ζεστού χρήματος στην εργοδοσία μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και επιδότησης θέσεων εργασίας, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε ένα ποσό περίπου 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο. Τέλος και από τη μεριά του υπουργείου τίθεται το θέμα αποδοτικότερης λειτουργίας του Δημοσίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Αυτοί είναι στόχοι που εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», την οποία - αξίζει να υπενθυμίσουμε - στηρίζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συγκεκριμένα στη 12η Διαρκή Συνδιάσκεψη των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών αναφέρεται: «Να ενισχύσουμε τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδιώκοντας τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ 2020, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων»!

Συναντήσεις με τον ΣΕΒ ζητά η ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ συνεχίζουν να ...ανταλλάσσουν απόψεις για το πότε και πώς πρέπει να γίνει η νέα τους συνάντηση. Ετσι, η ΓΣΕΕ συνεχίζει να σπέρνει ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους ότι η προστασία των μισθών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι θέμα συνάντησης, «διαβουλεύσεων» με τους εργοδότες και όχι οργάνωσης και ανάπτυξης αγώνων για την προστασία των εργατικών αναγκών. Μάλιστα, η νέα συνάντηση των «εταίρων» προετοιμάζεται όταν η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού θα γίνει βάσει νόμου. Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας αναβάθμιση του «κοινωνικού διαλόγου», έχει προχωρήσει στη συγκρότηση νέας μόνιμης «Επιτροπής», στο τραπέζι της οποίας βρίσκονται διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Μέτρα σαν κι αυτά που συζητούνται μετ' επιτάσεως και στις συναντήσεις κυβέρνησης - τρόικας όπως το σμπαράλιασμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, η νέα μείωση των αποζημιώσεων των απολυμένων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ