Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μορφές ηρώων και τραγούδια του αγώνα

Στιγμιότυπα από το αφιέρωμα στον Ν. Μπελογιάννη και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η Ειρήνη Σαββίδου

Motion Team

Η Ειρήνη Σαββίδου
Η εκδήλωση για τα 94χρονα του Κόμματος ξεκίνησε με αφιέρωμα στα 60 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, που στήθηκε στο απόσπασμα τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952, μαζί με τους συντρόφους του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη. Ηταν μια μουσικοθεατρική παράσταση επενδυμένη με οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάσθηκε από μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού - σκηνοθέτη Βασίλη Σεϊμένη.

Η μορφή του Νίκου Μπελογιάννη κυρίαρχη. Τα λόγια του, κατά τη διάρκεια της απολογίας του απέναντι στους στρατοδίκες, ζωντάνεψαν οι ηθοποιοί Β. Σεϊμένης, Θανάσης Κεραμίδας και Θανάσης Παπαδημητρίου. «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας...». «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από τη μεικτή ορχήστρα ΚΚΕ - ΚΝΕ, των έργων του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή» σε ποίηση του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Ανθή Τατσιούλη, η Ειρήνη Σαββίδου και ο Σωτήρης Μπαλλάς. Μέσα από τα τραγούδια αναδείχθηκε το μεγαλείο των κομμουνιστών, των λαϊκών αγωνιστών, στην πάλη για το δίκιο του λαού.


Ο Σωτήρης Μπαλλάς

Motion Team

Ο Σωτήρης Μπαλλάς

Η Ανθή Τατσιούλη

Motion Team

Η Ανθή Τατσιούλη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ