Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ
«Ψάχνονται» για 3 έως 4 επιπλέον δισ. ευρώ

Αποφασίστηκε 24ωρη παράταση στο πρόγραμμα, μετά και τη συνεδρίαση την Κυριακή του Euro Working Group

Παράταση 24 ωρών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους ανακοίνωσε, χτες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το θέμα συζητήθηκε και την Κυριακή στο Euro Working Group, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα, Τρίτη, στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Στόχος της παράτασης είναι να συγκεντρωθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ, αφού οι προσφορές που κατατέθηκαν υπολείπονται κατά 3 - 4 δισ. ευρώ του αρχικού στόχου. Ανακοινώνοντας την παράταση, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στ. Παπαδόπουλος, κάλεσε τους κατόχους ομολόγων που δεν έχουν μέχρι τώρα προσφέρει τους τίτλους τους «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ρευστότητας που προσφέρονται από την πρόσκληση».

Εμμεσα προειδοποίησε για νέο «κούρεμα» ομολόγων στο άμεσο μέλλον, λέγοντας: «Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι ακόμα και αν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα προσφερόμενα ομόλογα που αναφέρονται στην πρόσκληση, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για την εξέταση των περαιτέρω βημάτων για να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη πορεία».

Σε μια τέτοια περίπτωση, άφησε να εννοηθεί ότι η ζημιά για τους κατόχους ομολόγων θα είναι μεγαλύτερη, καθώς, όπως είπε, «μελλοντικά μέτρα μπορεί να μην περιλαμβάνουν την ευκαιρία για απεμπλοκή από τις εν λόγω Ειδικές Αξίες στα επίπεδα που προσφέρονται σε αυτή τη διαδικασία επαναγοράς».

Από το Μόναχο, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε την Κυριακή για το πρόγραμμα «απόσυρσης» ελληνικού χρέους ότι «μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν στα ξένα πρακτορεία, η συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς χρέους αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, και επιμερίζεται στα 16 δισ. ευρώ από ξένους - κυρίως hedge funds - και περίπου 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία να αυξηθεί το ποσοστό των ομολόγων με το οποίο οι τράπεζες συμμετέχουν στην επαναγορά και το οποίο ήταν μέχρι την Παρασκευή στο 60%. Αφήνει ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κεφάλαιο των 10 δισ. ευρώ, που θα δοθεί σαν δάνειο από τον EFSF για την επαναγορά χρέους.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, προκειμένου να αποτιμήσει το πρόγραμμα της επαναγοράς, αλλά και το φορολογικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ